Profitul OMV Petrom a scăzut la nouă luni cu aproape 60%, pierderi în trimestrul al treilea. Producţia Petrom poate scădea cu 4%, dacă preţul ţiţeiului rămâne jos

OMV Petrom (SNP) a avut la nouă luni un profit net de 991 milioane lei (223,1 milioane euro), în scădere cu 59% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi pierderi în trimestrul al treilea, vânzările coborând în ianuarie-septembrie cu 16%, la 13,62 miliarde lei (3,06 mld. euro), după ce preţul ţiţeiului la nivel internaţional s-a înjumătăţit faţă de cotaţiile din 2014.

1512 afișări
Imaginea articolului Profitul OMV Petrom a scăzut la nouă luni cu aproape 60%, pierderi în trimestrul al treilea. Producţia Petrom poate scădea cu 4%, dacă preţul ţiţeiului rămâne jos

Profitul OMV Petrom a scăzut la nouă luni cu aproape 60%, iar vânzările cu 16%

În intervalul iulie-septembrie compania a avut pierderi de 46 milioane lei, faţă de un profit de 691 milioane lei în precedentele trei luni şi un câştig de 1,02 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2014. În trimestrul al treilea, compania a avut vânzări de 4,81 miliarde lei, mai mici cu 12%.

"În primele nouă luni din 2015, performanţa financiară a Grupului a fost sever afectată de scăderea cu aproximativ 50% a preţurilor ţiţeiului comparativ cu perioada similară a anului precedent. Într-un mediu de piaţă cu preţuri mici la ţiţei ce ar putea dura, am decis să ne reducem estimările privind preţul viitor al ţiţeiului, ceea ce a determinat ajustări de depreciere ale unor active din segmentul Upstream. Efectul negativ din Upstream a fost doar parţial compensat de rezultatele bune din Downstream, datorate modelului nostru de afaceri integrat şi susţinute de marjele de rafinare îmbunătăţite, precum şi de cererea de produse crescută", a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

Ea a adăugat că OMV Petrom a continuat să-şi limiteze cheltuielile de capital şi costurile operaţionale.

Producţia de hidrocarburi a grupului s-a menţinut stabilă faţă de anul precedent, ca urmare a investiţiilor şi descoperirilor anterioare, care au compensat declinul natural şi nivelul actual redus al
investiţiilor. Ca efect al reparaţiilor capitale planificate la sondele-cheie de gaze din România, producţia de hidrocarburi a scăzut cu 3%.

"În parteneriat cu ExxonMobil, am continuat activităţile de explorare în blocul Neptun Deep: anul acesta am finalizat patru sonde şi am început forajul la cea de-a cincea. Vom continua să ne ajustăm nivelul de activitate, menţinând totodată o poziţtie financiară solidă. În plus, aşa cum am subliniat şi în trecut, investiţiile viitoare rămân dependente de un cadru fiscal şi de reglementare stabil şi favorabil investiţiilor pe termen lung, precum şi de fundamentele de piaţă adecvate", a mai spus Gheorghe.

Compania avea în trimestrul al treilea 16.217 angajaţi, cu 2.000 de salariaţi mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

Acţionarul majoritar al OMV Petrom este grupul austriac OMV. Ministerul Energiei are o deţinere de 20,63%, iar Fondul Proprietatea (FP) 18,99%, în timp ce restul acţiunilor se află în posesia altor acţionari.

Producţia Petrom poate scădea cu 4%, după reducerea investiţiilor, dacă preţul ţiţeiului rămâne jos

Menţinerea preţului ţiţeiului la un nivel redus pe o perioadă lungă ar determina o scădere a investiţiilor OMV Petrom în activităţile de upstream şi anii viitori, cu o rată anuală de 25-35% faţă de 2014,astfel că este posibilă o diminuare a producţiei de hidrocarburi a companiei cu până la 4% pe an.

"Un mediu de piaţă cu preţuri scăzute ale ţiţeiului pe o perioadă prelungită ar putea determina reducerea mediei anuale de investiţii în Upstream cu aproximativ 25-35% faţă de 2014. În consecinţă, pe termen mediu, producţia de hidrocarburi în România ar putea scădea în medie cu până la 4% pe an", arată OMV Petrom, în raportul privind rezultatele din primele nouă luni.

Compania va face în acest an investitiide aproximativ un miliard de euro, în scădere cu 30% faţă de cele din 2014, din care peste 85% vor fi dedicate proiectelor din upstream.

Preţul ţiţeiului Ural a scăzut în trimestrul al treilea la sub 50 de dolari pe baril, jumătate din cotaţia din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom s-a menţinut stabilă faţă de anul precedent, ca urmare a investiţiilor şi descoperirilor anterioare, care au compensat declinul natural şi nivelul actual redus al investiţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici