Profitul Petrom a scăzut în primul trimestru cu aproape 70%. Vânzările s-au redus cu 19%

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a raportat în primul trimestru un profit net de 345 milioane lei, în scădere cu 68% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar afacerile companiei au ajuns la 4,2 miliarde de lei, cu 19% mai mici faţa de primele trei luni din 2014.

376 afișări
Imaginea articolului Profitul Petrom a scăzut în primul trimestru cu aproape 70%. Vânzările s-au redus cu 19%

Profitul Petrom a scăzut în primul trimestru cu aproape 70%. Vânzările s-au redus cu 19% (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Sectorul de explorare şi producţie, principalul centru de profit al companiei, a fost puternic afectat de scăderea cu circa 50% a barilului de petrol, spun reprezentanţii Petrom. Tot barilul ieftin a mai determinat o scădere la Petrom, cea a bugetului de investiţii care va fi cu 30% mai mic faţă de 2014.

"Rezultatul din upstream (explorare şi producţie – n.red.) a fost afectat de scăderea abruptă a preţurilor ţiţeiului care a fost doar parţial compensată de efectele pozitive ale cursului de schimb şi de creşterea uşoară a volumelor vândute. Ca răspuns la preţul scăzut al ţiţeiului, ne-am redus planurile de investiţii pentru 2015 ale grupului cu aproximativ 30% faţă de anul precedent şi am continuat să ne optimizăm structură de costuri, măsuri preconizate a ne proteja poziţia fluxului de numerar extins. Aceste iniţiative vor afecta însă producţia viitoare de hidrocarburi", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

Producţia zilnică de hidrocarburi a grupului OMV Petrom a fost de 183.500 bep/zi (din care 174.300 bep/zi în România), iar producţia totală a fost de 16,5 milioane bep, reflectând creşterea producţiei în România şi scăderea celei din Kazahstan. În România, producţia totală de ţiţei şi gaze a fost de 15,7 milioane bep, cu 2% mai mare faţă de nivelul înregistrat în T1/14.

Producţia internă de ţiţei a fost de 6,9 milioane bbl, cu 2% mai mică fata de T1/14, din cauza declinului natural şi a reparaţiilor capitale planificate la sonde-cheie.

Productia internă de gaze a crescut cu 4%, la 8,8 milioane bep, în principal datorită noilor sonde puse în producţie pe zăcământul Bustuchin, precum şi creşterii debitului la sondele din zăcământul Totea. În Kazahstan, producţia a atins nivelul de 0,8 milioane bep, cu 9% mai mic comparativ cu perioada similară a anului 2014.

Volumul vânzărilor de hidrocarburi a crescut cu 1% comparativ cu T1/14, în principal datorită unor volume mai mari de gaze şi condensat vândute în România.

OMV Petrom notează că pentru a proteja parţial fluxul de numerar al grupului de impactul negativ al scăderii preţului ţiţeiului pentru perioada iulie 2015 - iunie 2016, OMV Petrom a angajat instrumente de acoperire a riscului pentru un volum de producţie de 15.000 barili pe zi (aproximativ 20% din producţia de ţiţei a grupului.

După afacerile din 2014, OMV Petrom este a doua mare companie din România, după Automobile Dacia. Acţionarul majoritar al companiei este grupul austriac OMV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici