Profitul sistemului bancar a depăşit criza

Profitul net al sistemului bancar a ajuns la 261 milioane lei în luna februarie 2010, iar profitabilitatea a depăşit nivelurile dificile, a declarat, miercuri, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară a BNR, Ion Drăgulin.

109 afișări
Imaginea articolului Profitul sistemului bancar a depăşit criza

Profitul sistemului bancar a depăşit criza (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unei prezentări a lui Drăgulin, ROE (rentabilitatea capitalului) a fost în luna ianuarie de 1,3% şi a urcat în februarie la 5,3%. Concomitent, ROA (rentabilitatea activelor) a crescut de la 0,1% în prima lună a acestui an la 0,5% în februarie.

Drăgulin a arătat că începutul anului a fost mai dificil în ceea ce priveşte profitabilitatea, dar că în prezent există în mod evident o tendinţă clară "de consolidare a mişcării pozitive".

El a precizat că, în ansamblu, performanţa sistemului bancar este bună.

"Solvabilitatea băncilor din regiune a fost menţinută şi în unele cazuri s-a îmbunătăţit. În ceea ce priveşte România, dar şi alte state din regiune, au existat şi acordurile specifice cu FMI şi UE, care au evidenţiat nevoia ca în cazul băncilor mari să se creară o solvabilitate mai mare", a spus Drăgulin, care a precizat că în România nivelul minim pentru acest indicator a urcat de la 8% la 10%.

Totodată, oficialul BNR a menţionat că procesul de capitalizare s-a realizat fără tensiuni, în condiţiile în care acţionarii au fost conştienţi că este nevoie să se întărească baza de capital, mai ales că evoluţia performanţei portofoliilor a avut şi necunoscute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici