Banii de la stat sunt BLOCAŢI. 26000 de români au aplicat la program fără să primească beneficiile

  • AFM a oprit finanţarea pentru programul Casa Verde, anunţă Greenpeace
  • Peste 26.000 de români au aplicat la acest problem de stimulare financiară pentru panouri fotovoltaice
  • Programul prevede un pachet de 113 milioane de euro
567 afișări
Imaginea articolului Banii de la stat sunt BLOCAŢI. 26000 de români au aplicat la program fără să primească beneficiile

Program guvernamental în impas. 26000 de români nu şi-au primit banii deşi au aplicat

Administraţia Fondului pentru Mediu nu a publicat până la finalul lunii mai, cum promisese, listele finale ale celor care vor beneficia de finanţare pentru a-şi instala sisteme fotovoltaice, susţine Greenpeace.

Deşi la mijlocul lunii mai, conform declaraţiilor noului preşedinte al AFM, Andreea Kohalmi Szabo, 94% din aplicaţii fuseseră deja analizate (24.504 din cele 26.057 de aplicaţii primite), programul Casa Verde Fotovoltaice este din nou în impas, declară Greenpeace.

Nu au fost publicate listele finale cu dosarele aprobate sau respinse, iar cei care au fost acceptaţi deja în program nu pot încă să semneze contractele de finanţare necesare pentru începerea lucrărilor.

Mai mult, AFM nu a mai avut nicio comunicare publică oficială pe acest subiect din 30 aprilie, conform sursei citate.

„Acest program de finanţare, ce părea să se fi deblocat la începutul acestui an, a intrat într-o nouă eră tacită a amânărilor. Nu înţelegem de ce nu sunt publicate, aşa cum s-a promis, toate rezultatele analizei dosarelor şi de ce nu se semnează contractele de finanţare pentru cei care au fost deja admişi în program. Vorbim zi de zi cu zeci de potenţiali beneficiari, sunt toţi extrem de dezamăgiţi de ritmul implementării programului" a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Programul a reprezentat o lovitură şi pentru piaţa de fotovoltaice din România, care a fost blocată de promisiunea neconcretizată a fondurilor generoase ale programului. Peste 200 de instalatori întâmpină dificultăţi economice: „Din cauza AFM-ului suntem aproape în faliment. Avem peste 100 de clienţi cărora ar trebui să le instalăm centrale fotovoltaice, avem materiale cumpărate, am petrecut mult timp pentru a introduce dosare în aplicaţia informatică a AFM şi a obţine diverse aprobări. Nu ştiu cât mai putem rezista! Acest program a redus cererea pe piaţă, fiind puţini cetăţeni care mai doresc să-şi monteze panouri din fonduri proprii" spune Ionuţ Chiriac, proprietarul unei mici firme de instalaţii electrice din Iaşi.

Mai mult, dintre cei peste 26.000 de aplicanţi, peste 10.000 au fost deja aprobaţi în program, dar nu pot semna contracte de finanţare, chiar şi în cazul în care au făcut toate demersurile conform ghidului de finanţare. Restul de aplicanţi, fie au fost respinşi, fie nu ştiu încă dacă sunt sau nu admişi în program.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici