PROGRAMUL DE GUVERNARE USL: Prima Casa va fi transformată în Noua Casă

Guvernul Ponta va schimba filosofia programului "Prima Casă" şi va înlocui actualul sistem cu un proiect denumit "Noua Casă", care va putea fi accesat doar pentru cumpărarea de locuinţe noi, un proiect gândit şi de Cabinetul Boc, dar abandonat rapid după un avertisment al Consiliului Concurenţei.

2796 afișări
Imaginea articolului PROGRAMUL DE GUVERNARE USL: Prima Casa va fi transformată în Noua Casă

Prima Casa va fi transformată în Noua Casă. Proiectul va fi adresat doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Modificarea programului "Prima Casă" este anunţată ca măsură distinctă în programul de guvernare al Cabinetului Ponta II pentru intervalul 2013-2016.

Asttfel, la capitolul privind consolidarea instrumentelor de garantare şi contragarantare pentru stimularea investiţiilor în sectoarele strategice, este prevăzut că "Proiectul Prima Casă va fi transformat în proiectul Noua Casă, adresat doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi".

Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în vara anului 2009, în contextul crizei economice, de Guvernul Boc şi prezentat ca o modalitate de sprijinire a tinerilor în achiziţionarea unei locuinţe. Ulterior, programul a suferit numeroase modificări pentru a se plia pe cerinţele pieţei imobiliare şi ale sectorului bancar, permiţând inclusiv cumpărarea unei a doua case.

La acest moment, prin program sunt acordate garanţii bancare atât pentru locuinţe noi sau aflate în fază de construcţie, cât şi pentru case vechi.

În ianuarie 2010, la doar câteva luni de la începerea programului, Guvernul Boc a anunţat că a avut consultări cu reprezentanţii mediului de afaceri, sectorului bancar şi imobiliar şi că intenţionează să modifice cadrul legal astfel încât să fie stimulată achiziţia de locuinţe noi.

Ideea a fost însă repede abandonată după ce Consiliul Concurenţei a atenţionat că modificarea programului "Prima Casă" în sensul limitării acordării de garanţii de stat doar pentru achiziţia de locuinţe noi ar putea intra sub incidenţa legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pieţei.

Consiliul a sfătuit Guvernul Boc să menţină forma programului "Prima Casă", iar Executivul s-a conformat.

Pentru 2013, Guvernul a decis recent ca programul "Prima Casă" să continue, dar cu garanţii emise în limita diferenţei rămase neutilizate din plafonul alocat pentru acest an, fără vreo prevedere legată de stabilirea la acest moment a unui plafon suplimentar de garanţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici