Programul ”Noua casă”: De ce e mai ieftin să-ţi cumperi o casă mai scumpă

  • ”Noua casă” va fi funcţional din 20 august, nu din 15 august, cum a fost anunţat iniţial
  • Dobânzile sunt mai mici la creditele prin ”Noua casă”, promit iniţiatorii
  • Programul va creşte suprafaţa medie a locuinţelor
2415 afișări

Cine vrea să îşi cumpere o casă nouă cu un credit garantat de stat, poate începe demersurile de săptămâna viitoare. Programul ”Noua Casă”, o continuare a fostului program ”Prima Casă”, va fi funcţional din 20 august, cu întârziere de câteva zile faţă de estimări. Statul mai are, pentru anul acesta, un plafon de garanţii disponibil de 1,6 miliarde de lei.

Noutatea este că există două plafoane de creditare. Unul este de 70 de mii de euro, cu avans de 5% (similar cu Prima casă), credit prin care pot fi cumpărate locuinţe vechi. Celălalt este de 140 de mii de euro, cu un avans de 15%, prin care pot fi cumpărate locuinţe cu o vechime de cel mult 5 ani. De ce şi-ar cumpăra cineva un apartament de 140 de mii de euro cu un avans de 15%, similar cu cel solicitat în cazul unui credit ipotecar standard?

”În primul rând, este dobânda care este mult mai mică, pentru că este garanţia în nume şi cont stat, o dată, de 60%. În al doilea rând, chiar dumneavoastră aţi publicat ultimele date ale INS-ului, că suprafaţa predată de către dezvoltatorii imobiliari este cea mai mică din ultimii 20 de ani, adică de 63 de metri pătraţi. Din cele 298 de mii de locuinţe achiziţionate de către români din 2009 până în prezent (prin ”Prima Casă” – n.red.), 75% sunt cu două camere şi doar un procent de 4% au locuinţe cu 4 camere. Deci este clar că acest program, pe lângă impactul economic, pentru că suma este dublă faţă de ce era până în prezent, are şi un impact din punct de vedere al arhitecturii unei locuinţe”, a declarat Dumitru Nancu, director Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici