Proiect de buget 2012: pensiile speciale sunt cu 17% mai mari decât înainte de reformă

"Reforma" sistemului de pensii a majorat pensiile speciale cu 17% în 2012 faţă de 2010. Bugetul pentru pensii al MApN, MAI şi SRI este de 4,4 mld. lei.

521 afișări
Imaginea articolului Proiect de buget 2012: pensiile speciale sunt cu 17% mai mari decât înainte de reformă

Proiect de buget 2012: pensiile speciale sunt cu 17% mai mari decât înainte de reformă (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Bugetul de pensii pentru Ministerul Apărării creşte în 2012 cu 9% faţă de 2011, până la 2,47 miliarde de lei, pentru Ministerul de Interne cu 5%, până la 1,62 miliarde de lei, iar pentru Serviciul Român de Informaţii cu 6%, până la 327 milioane de lei.

Bugetul de pensii al Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS) creşte cu doar 0,05%. Astfel, statul îşi asumă în bugetul pe 2012 o cheltuială de 4,41 mld. lei cu pensiile celor 159.000 de foşti angajaţi din structurile Ministerului de Interne, Ministerul Apă­rării sau din cadrul Serviciului Român de Informaţii, care vor primi o pensie specială medie de 2.289 de lei pe lună. Pensia "nor­mală" medie încasată de cei 4,76 milioane de pensionari este bugetată pentru 2012 la 747 de lei.

Aceasta este pentru prima dată când sunt prezentate cheltuielile defalcate cu pensiile speciale în proiectul de buget. În 2010, potrivit unor date obţinute de ZF de la ministere, statul a cheltuit 3,6 mld. lei pentru plata celor aproape 156.000 de pensii speciale, iar valoarea medie a pensiei era de 1.946 de lei net. Aceasta înseamnă că între 2010, anul de dinaintea reformei pensiilor, şi anul 2012 cheltuielile cu pensiile speciale au crescut cu 800 mil. lei. Astfel, mult-lăudata reformă a pensiilor, al cărei scop era să reducă deficitul, arată că a creat unul şi mai mare.

"Reforma pensiilor a vizat includerea pen­sionarilor care provin din armată, poliţie şi SRI în sistemul public de pensii. Prin recalcularea pensiilor speciale, a rezultat că aproximativ 80% din pensionari nu au avut scă­deri ale pensiilor, ci unora chiar le-au crescut, pentru că au avut venituri mari atunci când au fost activi. Era normal ca bugetul de pensii să crească, evident, dar nu la asemenea nivel (cu 21% pentru pensiile speciale - n.red.), pentru că nu văd de unde", a spus Mihai Şeitan, fost ministru al muncii şi unul dintre iniţiatorii reformei pensiilor.

Citeşte mai multe despre pensiile speciale pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici