Proiect: Directorii executivi, cenzorii sau auditorii băncilor nu pot fi membri ai Consiliului fiscal

Mai mulţi parlamentari PSD au depus la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect care interzice membrilor din consiliile de administraţie, directorilor executivi, cenzorilor sau auditorilor societăţilor financiar bancare să facă parte din Consiliul Fiscal.

258 afișări
Imaginea articolului Proiect: Directorii executivi, cenzorii sau auditorii băncilor nu pot fi membri ai Consiliului fiscal

Proiect: Directorii executivi, cenzorii sau auditorii băncilor nu pot fi membri ai Consiliului fiscal

Proiectul, semnat în numele iniţiatorilor de senatorii PSD Liviu Pop şi Gheorghe Marin, propune modificarea punctului d) al articolului 55, care vizează membrii Consiliului fiscal, al Legii 69/2010 a responsabilităţii fiscal-bugetare.

Iniţiativa legislativă interzice directorilor, cenzorilor sau auditorilor societăţilor financiar bancare să fie membrii în Consiliul fiscal.

În forma în vigoare a Legii, această interdicţie se aplică doar membrilor în consiliile de administraţie, directorilor executivi, cenzorilor sau auditorilor companiilor naţionale sau societăţilor cu capital majoritar de stat.

Astfel, modul în care iniţiativa modifică Legea oferă posibilitatea să facă parte din Consiliu fiscal membrii consiliilor de administraţie, directorii, auditorii şi cenzorii companiilor naţionale sau societăţilor cu capital de stat.

„Din efectele aplicării legii, de la intrarea ei în vigoare până în prezent, se sesizează inechitatea introdusă între companiile cu capital majoritar de stat şi cele cu capital privat, primele fiind excluse de la posibilitatea exprimării unei opinii în materie”, susţin iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Social-democraţii mai susţin că „a rezultat o altă incompatibilitate nesesizată de legiuitor la elaborarea legii, respectiv faptul că participarea în calitate de membru al Consiliului fiscal, concomitent cu ocuparea unei funcţii de conducere în bordul unei societăţi bancare, private sau cu capital majoritar de stat, poate avea o influenţă negativă, având în vedere că opiniilor exprimate sunt în măsură să influenţeze piaţa şi costurile de creditare ale statului”.

„Apare astfel posibilitatea ca persoana aflată într-o astfel de incompatibilitate să sprijine prin declaraţiile sale activitatea sistemului bancar, în detrimentul interesului naţional, îndepărtându-se de scopul şi rolul autorităţii care, potrivit legii, «îşi propunea să spijine activitatea Guvenului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare şi să promoveze tranparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice. Obiectivul său major este de a contribui la crearea şi consolidarea unei culturi a responsabilităţii fiscal-bugetare, inclusiv prin creşterea gradului de conştientizare la nivelul publicului a consecinţelor asupra sustenabilităţii pe termen mediu şi lung a unor decizii de politică fiscal-bugetară»”, conchide sursa citată.

În prezent, potrivit Legii 69/2010 a responsabilităţii fiscal-bugetare, membrii Consiliului fiscal sunt numiţi prin hotărâre de către Parlament, pentru o perioadă de 9 ani şi trebuie să îndeplinească anumite condiţii: să nu aibă cazier judiciar sau cazier fiscal, să fie cetăţeni români cu drept de vot, să aibă studii universitare în domeniul economic, să aibă o bună reputaţie şi experienţă profesională în domeniul politicilor economice, bugetare sau financiare şi o vechime în specialitate de minimum 10 ani.

Legea în vigoare stabileşte, totodată, restricţiile pe care un membru al Consiliului fiscal trebuie să le respecte pe durata mandatului, respectiv aceştia:

- nu pot accepta o funcţie de demnitate publică în cadrul Guvernului sau o funcţie asimilată şi nu pot deveni membri ai Parlamentului României ori ai Parlamentului European sau deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic;

- nu pot fi soţi şi nici rude ori afini, până la gradul al doilea inclusiv, cu persoane care deţin o funcţie în cadrul Guvernului sau o funcţie asimilată, au calitatea de membru al Parlamentului României ori al Parlamentului European sau deţin o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic;

- nu pot fi funcţionari publici şi nu pot fi membri în consiliile de administraţie, directori executivi, cenzori sau auditori ai companiilor naţionale sau societăţilor cu capital majoritar de stat.

Proiectul a fost înregistrat, în procedură de urgenţă, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici