Proiect: România va mări de la 20 la 27 de miliarde de euro planul finanţărilor externe de tip „MTN”

Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (Programul MTN) va fi modificat astfel încât plafonul finanţărilor va creşte în 2018-2019 de la 20 la 27 de miliarde de euro, arată un proiect de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere de Ministerul Finanţelor Publice - MFP.

296 afișări
Imaginea articolului Proiect: România va mări de la 20 la 27 de miliarde de euro planul finanţărilor externe de tip „MTN”

Proiect: România va mări de la 20 la 27 de miliarde de euro planul finanţărilor externe de tip „MTN”

Viitorul normativ va modifica Hotărârea Guvernului nr. 1264/2010 pentru aprobarea programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes”. Acest program reprezintă o facilitate neangajantă, care se încheie între MFP, în calitate de emitent, şi un grup de instituţii financiare selectate. Facilitate în cadrul căreia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe pieţele externe în baza unei documentaţii contractuale standard.

Programul MTN asigură lansarea emisiunilor de obligaţiuni pe pieţele internaţionale de capital în baza procedurilor prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1470/2007, cu modificările şi completările ulterioare, oferind emitentului avantajul accesării pieţelor de capital într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii etapelor pentru efectuarea fiecărei tranzacţii individuale.

Sintagma de „Program-cadru de emisiuni de titluri de stat” reprezintă practic infrastructura contractuală în baza căreia se pot efectua emisiuni de obligaţiuni pe pieţele externe, fiind încetăţenit ca utilizare pe pieţele internaţionale de capital, fără a fi asociat în mod direct cu maturitatea instrumentelor emise sau cu durata pe care se poate desfăşura un astfel de program. De asemenea, contractele care formează această infrastructură (dealer agreement, agency agreement etc.) sunt guvernate de legea engleză şi respectiv legea SUA, fiind revizuite de câte ori este necesar, cu ocazia actualizării anuale a programului MTN.

În forma sa actuală, Hotărârea Guvernului nr. 1264/2010 reglementează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 20 de miliarde de euro sau echivalent în orice valută.

„Valoarea obligaţiunilor emise şi nerambursate (în euro şi dolari SUA) în cadrul Programului MTN este în prezent de cca. 19,1 miliarde de euro (valoare calculată la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României, valabil în data de 28 noiembrie 2017), după cum urmează: 2012 - 2,25 miliarde de dolari SUA şi 1,5 miliarde de euro, 2013 - 1,5 miliarde de dolari SUA şi 2 miliarde de euro, în 2014 - 2 miliarde de dolari SUA şi 2,75 miliarde de euro, în 2015 – 2 miliarde de euro, în 2016 – 3,25 miliarde de euro, în 2017 - 2,75 miliarde de euro. La momentul prezent, suma disponibilă pentru emisiuni de euroobligaţiuni în cadrul Programului este de aprox. 0,93 miliarde de euro”, se arată în Nota de Fundamentare a viitorului act normativ.

„În contextul implementării planului anual de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice, pentru perioada 2018-2019, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere emiterea de euroobligaţiuni în valoare de aproximativ 8 miliarde de euro (echivalent)”, se mai arată în documentul citat.

În consecinţă, pentru acoperirea nevoilor de finanţare de pe pieţele externe pentru perioada 2018-2019 şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 0,93 miliarde de euro, „se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 7 miliarde de euro”, precizează MFP.

Practica în domeniu relevă faptul că emitenţii suverani utilizează programe MTN fără a limita valabilitatea acestuia pe o anumita perioadă de timp, programul fiind lansat iniţial cu o valoare iniţială şi care poate creşte pe parcurs în funcţie de perioada finanţată, de schimbările necesităţilor de finanţare şi de alte elemente relevante pentru emitent - strategia de finanţare, evoluţia deficitului bugetar etc. Astfel, spre exemplu, „în cazul Poloniei valoarea Programului MTN a crescut gradual începând cu anul 2007, de la 25 de miliarde de euro la un nivel de 70 de miliarde de eur în anul 2017”, mai arată MFP.

Cu alte cuvinte, modificările introduse vizează înlocuirea la art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1264/2010 a sumei maxime de 20 de miliarde de euro sau echivalent în orice valută, cu valoarea de 27 de miliarde de euro sau echivalent în orice valută, având ca scop acoperirea necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2018-2019.

De asemenea, MFP intenţionează să menţină şi să consolideze rezerva financiară în valută la un nivel de acoperire a necesarului brut de finanţare „care să permită preîntâmpinarea eventualelor şocuri externe sau a fenomenelor de contagiune externă care ar putea genera presiuni asupra costurilor de finanţare şi de refinanţare a datoriei publice din cursul anului”, argumentează iniţiatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici