Proiectul Legii bugetului de stat 2021, aprobat în şedinţa de Guvern. Minerii din Valea Jiului vor primi salariile restante

  • Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2021 a fost aprobat, luni seara, în şedinţa de Guvern.
  • Proiectul de Lege, în forma finală, a primit avizul Consiliului Legislativ.
  • Guvernul a aprobat şi hotărârea privind plata salariilor restante ale minerilor.
3164 afișări
Imaginea articolului Proiectul Legii bugetului de stat 2021, aprobat în şedinţa de Guvern. Minerii din Valea Jiului vor primi salariile restante

Minerii din Valea Jiului vor primi salariile restante

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost adoptat, în forma finală, în şedinţa de Guvern de luni seara şi va fi transmis, cel mai probabil, Parlamentului, pentru adoptare, în cursul zilei de marţi.

Luni, Bugetul de stat pe anul 2021 a primit aviz favorabil cu propuneri/observaţii din partea Consiliului Legislativ.

În şedinţa de Guvern s-a aprobat şi o hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1850/2006. Această hotărâre permite plata salariilor restante ale minerilor din Valea Jiului, care au protestat timp de o săptămână în subteran la minele din Lonea şi Lupeni.

Virgil Popescu a declarat, luni seara, la Digi24, că a primit informaţii cum că mai multe persoane ar fi angajate fictiv în mină.

„În urma acestui protest, chiar din rândul minerilor mi-au venit tot felul de informaţii că există persoane care sunt angajate şi care practic nu lucrează în mină. Sunt angajate fictiv. Aceste lucruri trebuie analizate, rezolvate şi curăţată Compania (CEH – n.r.) de asemenea practici, pentru a putea pune de o bază solidă”, a spus ministrul Energiei.

Ministrul consideră că ceea ce s-a întâmplat la Lupeni nu este o soluţie: „Soluţia cu plata salariilor oricum era rezolvată prin această ordonanţă pe care am dat-o şi iniţiat-o în urmă cu două săptămâni, înainte de pornirea acestui protest”.

În cursul zilei de luni, Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţase rezultatul negocierilor cu liderii minerilor din Valea Jiului:

„Vom aloca bani în trei tranşe pentru drepturile salariale restante, după cum urmează. Plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajaţii care intră în pensie şi, de asemenea, pentru asigurarea transportului în şi spre locul de muncă, precum şi tichetele de masă. În acelaşi timp, în prima tranşă vom acorda şi bani pentru plata subvenţiei de căldură. Practic, împreună cu reprezentanţii minerilor am stabilit ca aceste plăţi în trei tranşe să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 şi 27 minerii să poată încasa drepturile salariale restante şi o parte dintre beneficiile restante cum sunt tichetele de masă şi banii de transport. Un alt mare avantaj este că toată compania energetică Hunedoara capătă un răgaz de trei luni prin care să se reorganizeze şi să prezinte un plan de dezvoltare care să asigure funcţionarea pe termen lung.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici