Proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, adoptate de comisiile parlamentare

Comisiile pentru buget ale Parlamentului au adoptat, vineri seară, fără amendamente, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013. Raportul favorabil a întrunit 24 de voturi "pentru", cinci voturi "împotrivă" şi trei abţineri.

776 afișări
Imaginea articolului Proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, adoptate de comisiile parlamentare

Proiectul legii bugetului de stat pe 2013, adoptat de comisiile parlamentare de buget-finanţe (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 50.703,8 milioane de lei, iar la cheltuieli în sumă de 50.703,8 milioane de lei.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 291,7 milioane de lei, iar la cheltuieli în sumă de 105 milioane de lei, cu un excedent de 186,7 milioane de lei.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj, se stabileşte la venituri în sumă de 1.476 milioane de lei, iar la cheltuieli în sumă de 1.689 milioane de lei.

Dezbaterea şi adoptarea acestui proiect de buget a durat mai puţin de un sfert de oră, majoritatea parlamentarilor din opoziţie renunţând să îşi mai susţină amendamentele. La întrebarea preşedintelui Comisiei pentru buget a Camerei, Dan-Radu Ruşanu, care a condus şedinţa, dacă există parlamentari care îşi mai susţin amendamentele depuse la comisie, deputatul PPDD Liliana Mincă a răspuns: "Ştim că nu se susţine nimic. Mai are rost?".

În timpul votului pe articolele proiectului, rezultatul a fost de fiecare dată acelaşi - 24 de voturi "pentru" din partea parlamentarilor USL, cinci voturi "împotrivă" ale parlamentarilor PDL şi trei abţineri, ale senatorilor şi deputaţilor PPDD.

Această situaţie a determinat amuzamentul membrilor celor două comisii, unii dintre aceştia anunţând în cor rezultatul votului. Unul dintre parlamentari a spus că, pentru a înlătura monotonia votului, va vota altfel şi s-a amuzat că Ruşanu a anunţat 25 de voturi "pentru", fapt care i-a luat prin surprindere pe colegii care se obişnuiseră să anunţe de fiecare dată votul.

Anterior, comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au adoptat, cu amendamente, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2013.

Raportul favorabil a întrunit 23 de voturi "pentru", 3 abţineri şi 5 voturi "împotrivă".

Cu ocazia votului, mai mulţi parlamentari ai puterii au făcut remarca potrivit căreia "majoritatea funcţionează", în timp ce parlamentarii PSD şi PNL aplaudau. Ulterior, unul dintre membrii comisiilor de buget a continuat: "Opoziţia nici la vot nu e unită", făcând referire la faptul că parlamentarii PPDD s-a abţinut la vot, iar parlamentarii PDL au votat împotrivă.

La nivelul comisiilor de buget-finanţe a fost amendat proiectul legii bugetului de stat pe anul 2013, faţă de forma popusă de Guvern, fiind realizate o serie de redistribuiri de sume de la bugetul Ministerului de Finanţe către alţi ordonatori de credite.

Joi, parlamentarii din comisiile de buget-finanţe au aprobat un amendament al deputatului PSD Viorel Ştefan privind alocarea sumei de un milion de lei pentru studiul de fezabilitate pentru centura Slatina. Suma de un milion va fi luată de la Ministerul Finanţelor.

De asemenea, parlamentarii din comisiile de buget-finanţe au aprobat, cu acordul majorităţii şi al opoziţiei, un alt amendament al lui Viorel Ştefan prin care se suplimenta de la Ministerul de Finanţe cu suma de cinci milioane de lei programul de sprijin al Cultelor.

Bugetul Ministerului Justiţiei a fost suplimentat, la comisiile de buget, cu 10 milioane de lei din necesarul de peste 183 de milioane de lei pentru aplicarea Codului de procedură civilă. Comisiile juridice adoptaseră, anterior, un amendament pentru suplimentarea bugetului MJ cu 183 de milioane de lei pentru aplicarea Codului de procedură civilă. În Comisiile de buget-finanţe din Parlament nu a mai fost susţinut însă amendamentul. În schimb, la propunerea deputatului PSD, Viorel Ştefan a fost adoptată, în Comisiile de buget, suplimentarea bugetului MJ cu 10 milioane de lei.

De asemenea, bugetul Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei a fost suplimentat în comisiile de buget din Parlament cu 7 milioane de lei pentru programele privind pietruirea sau astfaltarea drumurilor locale, la propunerea deputatului PSD Viorel Ştefan.

Bugetul SIE a fost majorat cu 2 milioane de lei, la nivelul Comisiilor de buget din Parlament, faţă de suma alocată iniţial prin proiectul bugetului de stat pe anul 2013, unde erau prevăzute 180 de milioane de lei. Comisiile au adoptat un amendament formulat de deputatu PNL Gheorghe Dragomir, prin care a fost suplimentat bugetul SIE cu 2 milioane de lei, fiind redus bugetul pentru Ministerul de Finanţe.

Vineri, comisiile parlamentare de buget au adoptat amendamente la bugetul Ministerului Educaţiei care reprezintă realocări de fonduri pentru obiective noi, cum ar fi 2.700.000 lei pentru Laboratorul de Cercetare de la Murighiol sau 1.500.000 lei pentru studioul de teatru de la UNATC.

Deputatul PSD Vasile Popeangă a citit patru amendamente pentru realocări de fonduri în cadrul Ministerului Educaţiei, care au fost agreate de ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, şi aprobate de comisii.

Astfel, pentru obiectivul nou "Laboratorul de cercetare Murighiol", din judeţul Tulcea, vor fi alocate 2.700.000 lei, urmărindu-se crearea Centrului internaţional de studii Dunăre- Delta Dunării- Marea Neagră.

Pentru un alt obiectiv de investiţii cu denumirea "Studio de teatru la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti" vor fi alocate 1.500.000 lei, din care 500.000 lei de la buget şi 1.000.000 lei din venituri proprii.

"Se introduc sumele aferente investiţiilor derulate prin fonduri externe nerambursabile, suma de 148.727.000 lei, proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, suma de 452.820.000 lei. Motivarea este următoarea: pentru corelarea programului de investiţii publice cu sumele de finanţare aferentă programelor cu finanţare rambursabile şi celor cu finanţare cu fonduri externe nerambursabile", a precizat Popeangă.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au mai aprobat un amendament la bugetul Societăţii de Televiziune, alocând 770.000 lei pentru investiţii pentru transmisiile din teritoriu.

Proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013 urmează să intre în dezbaterea plenului Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici