Proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi continuat cu companii româneşti

Acordul investitorilor pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă a fost prelungit până la 31 decembrie 2012, iar în eventualitatea în care nu vor fi găsiţi alţi parteneri străini proiectul ar putea fi derulat cu companii româneşti, potrivit ministrului Economiei, Ion Ariton.

137 afișări
Imaginea articolului Proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi continuat cu companii româneşti

Proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi continuat cu companii româneşti (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

"Dacă nu vor veni alte companii putem continua singuri acest proiect, cu companii de stat precum Hidroelectrica, Transelectrica sau altele", a declarat Ariton, prezent la hidrocentrala Lotru - Ciunget, din judeţul Vâlcea, cu ocazia finalizării lucrărilor de modernizare a unităţii.

Nuclearelectrica va răscumpăra luni, cu până la 4 milioane de euro, participaţiile grupurilor energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franţa-Belgia) şi Iberdrola (Spania) la proiectul de construcţie a celor două unităţi la Cernavodă.

Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei, a declarat miercuri că Enel (Italia) şi ArcelorMittal România sunt interesate "teoretic" să îşi crească participaţiile la compania care construieşte reactoarele nucleare 3 şi 4 la Cernavodă, dar vor să vadă susţinerea pe care Guvernul o acordă proiectului.

El a afirmat că termenul limită până la care cele două companii vor aştepta ca Guvernul să-şi manifeste susţinerea va fi foarte scurt.

Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, ale cărei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulată de EnergoNuclear, în care statul, prin producătorul de energie Nuclearelectrica, deţine deocamdată participaţia majoritară.

Guvernul intenţionează ca Nuclearelectrica să ajungă la o participaţie minoritară la EnergoNuclear, respectiv de 40%, diferenţa urmând că fie acordată unor potenţiali investitori care să îi înlocuiească pe cei care au renunţat la proiect.

Grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franţa-Belgia) şi Iberdrola (Spania) şi-au anunţat retragerea din proiect, motivând incertitudinile economice şi privind piaţa energiei. RWE şi GDF SUEZ deţineau câte 9,15% din capitalul EnergoNuclear, iar Iberdrola avea o cotă de 6,2%.

Şerban a arătat că unele companii din Coreea de Sud, Rusia, China şi America şi-au manifestat interesul pentru a prelua acţiuni la EnergoNuclear.

Unităţile 3 şi 4 ar dubla, în cazul în care vor fi construite, puterea instalată a centralei de la Cernavodă, la circa 2.800 MW şi ar asigura, împreună cu cele două reactoare funcţionale, aproximativ 40% din energie produsă la nivel naţional.

Potrivit planurilor iniţiale ale Guvernului, construcţia celor două reactoare ar fi trebuit să înceapă în 2009 şi să se încheie în 2014-2015. În 2009 termenele pentru începerea şi finalizarea lucrărilor au fost extinse până în 2011-2012, respectiv 2016-2017.

Procedurile de atragere a investitorilor pentru construcţia unităţilor 3 şi 4 au început în 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici