Proprietarul City Mall Bucureşti a cerut insolvenţa

Victoria Holding, care deţine City Mall Bucureşti, a cerut vineri insolvenţa în instanţă, după ce acţionarii firmei au anunţat că au dificultăţi în rambursarea unui credit de 40 de milioane de euro contractat de la Bank Austria.

484 afișări
Imaginea articolului Proprietarul City Mall Bucureşti a cerut insolvenţa

Proprietarul City Mall Bucureşti a cerut insolvenţa

Termenul de judecată a dosarului este marţi, 2 noiembrie.

Victoria Holdings, prin care fondul australian de investiţii APN European Retail Trust deţine City Mall din Bucureşti, a anunţat în octombrie că are dificultăţi în a rambursa o datorie de 40 milioane de euro către Bank Austria, scadentă în noiembrie, şi că renegociază termenii contractului de credit.

Fondul de investiţii trebuie să ramburseze în noiembrie 40 milioane de euro dintr-un credit de la Bank Austria (divizia austriacă a UniCredit). APN European Retail Trust a cumpărat în 2006 mall-ul cu 103,5 milioane de euro.

"Anumiţi termeni din contractul de împrumut au fost încălcaţi. În consecinţă creditul este în default (incapacitate de plată, n.r.)", se arată într-un raport al APN.

Centrul comercial a fost evaluat la jumătatea anului la 35,4 milioane de euro, în condiţiile în care în iunie 2009 valoarea City Mall era stabilită la 51,6 milioane de euro, ceea ce înseamnă o depreciere de 31% într-un an. Faţă de preţul de achiziţie, din 2006, City Mall a pierdut 66% din valoare.

"Victoria Holdings continuă negocierile cu finanţatorul pentru a agrea termeni satisfăcători pentru extinderea împrumutului. Aceste discuţii nu s-au finalizat până la data emiterii acestui raport. Compania mamă acoperă serviciul datoriei City Mall în cuantum de maxium 10 milioane de euro (25% din valoarea datoriei, n.r.)", se menţionează în raport.

Fondul australian APN European Retail Trust a obţinut în primele şase luni venituri din închirierea centrului comercial City Mall din Bucureşti de doar 308.000 euro, de peste zece ori mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Operaţional s-a înregistrat o scădere cu 91% a veniturilor din chirii obţinute din City Mall România, din cauza reducerii chiriei, pierderii unei părţi din chiriaşi şi a expirării unor contracte de închiriere", se menţionează în raportul fondului.

Astfel, din chiria de bază s-a pierdut 1,6 milioane de euro ca urmare a plecării unor retaileri din cadrul centrului, în timp ce restul perderii provine din reducerile de chirii aplicate celor care au rămas în mall.

Potrivit raportului, gradul de ocupare al City Mall a scăzut în iunie la 80%, de la 90% un an mai devreme.

APN European Retail Trust este al treilea proprietar al City Mall, amplasat în zona Eroii Revoluţiei. Fondul australian a preluat la sfârşitul anului 2006 centrul comercial de la firma Victoria Holding, deţinută de un grup de investitori britanici.

La rândul său, grupul de investitori achiziţionase mall-ul cu mai puţin de un an înainte, pentru 46 milioane de euro, de la dezvoltatorul proiectului, Jaguar Development, controlat de oameni de afaceri greci şi israelieni.

Complexul are o suprafaţă totală de 38.000 de metri pătraţi, dintre care 19.000 mp reprezintă spaţii închiriabile, şi a fost deschis în urmă cu patru ani, în urma unei investiţii de 35 milioane de euro. Centrul comercial cuprinde 80 de magazine, o zonă de cafenele şi restaurante, precum şi un cinematograf operat de compania City Cinema.

APN European Retail Trust a investit 13 milioane euro pentru construcţia unei parcări cu o suprafaţă de 31.000 de metri pătraţi, lângă mall, care va cuprinde şi o zonă comercială.

Fondul de investiţii este deţinut de APN Funds Management Limited, cu sediul central în Australia. Fondul este activ în Europa Centrală şi de Sud, având un portofoliu evaluat la la sfârşitul primului semestru la 566 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici