Proprietarul terenului unde sunt izvoarele minerale din Slănic Moldova cere bani pentru redeschidere

Un consilier local, proprietarul terenului pe care se află cele 20 de izvoare minerale din staţiunea Slănic Moldova, judeţul Bacău, închise luna trecută de acesta, a cerut primăriei să-i plătească lunar 27.000 de lei pentru redeschiderea robinetelor din zona de captare a apei.

830 afișări
Imaginea articolului Proprietarul terenului unde sunt izvoarele minerale din Slănic Moldova cere bani pentru redeschidere

Proprietarul terenului unde sunt izvoarele minerale din Slănic Moldova cere bani pentru redeschidere (Imagine: Dan Duta/Mediafax Foto)

Redeschiderea celor 20 de izvoare minerale din staţiunea balneară Slănic Moldova, exploatate de peste 200 de ani, este condiţionată de proprietarul terenului pe care se află acestea, el cerând autorităţilor locale o retribuţie lunară.

Potrivit primarului oraşului Slănic Moldova, Andrei Şerban, proprietarul terenului pe care se află puţurile de captare în amonte de staţiune solicită achitarea sumei de 27.000 de lei pe lună din bugetul primăriei.

De altfel, proprietarul terenului, Gheorghe Dascălu, este consilier local PNL în Slănic Moldova.

”Nu înţelegem cum poate acest om să emită pretenţii financiare fără să aibă licenţă de exploatare pe acele izvoare. Nu vom plăti niciodată suma solicitată ci, dimpotrivă, ne vom îndrepta împotriva proprietarului terenului şi vom solicita în instanţă daune materiale importante pentru că ne creează mari prejudicii întregii comunităţi. Turiştii refuză să mai vină în staţiune din moment ce nu se mai pot bucura de beneficiile apelor minerale cu efect terapeutic recunoscute în întreaga lume”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX primarul Andrei Şerban.

Izvoarele minerale din staţiunea balneară Slănic Moldova, unul dintre principalele puncte de atracţie pentru turişti, au fost închise în luna iunie de către proprietarul terenului care, potrivit autorităţilor locale, nu ar avea dreptul şi asupra apelor cu efect terapeutic. În fapt, Gheorghe Dascălu a închis pompele din clădirea în care apa este adusă prin conducte din munte, fiind blocată inclusiv uşa de acces în imobil.

Potrivit autorităţilor locale din Slănic Moldova, închiderea izvoarelor reprezintă un abuz din partea lui Dascălu, fiind depusă plângere penală la Poliţie.

”Este un sabotaj asupra bunei funcţionări a staţiunii, aducând prejudicii imense întregului oraş. Proprietarii de pensiuni şi hoteluri se plâng deja că le fug turiştii care vin în staţiune special pentru apa minerală cu efect terapeutic. Cel care a închis izvoarele trebuie să răspundă pentru acţiunea sa fără precedent în istoria staţiunii şi, în consecinţă, am făcut plângere penală la Poliţie”, afirma, în urmă cu o săptămână, primarul Andrei Şerban.

Oamenii legii au început cercetările în acest caz. ”S-a depus o sesizare cu privire la închiderea izvoarelor de la Slănic Moldova. În prezent, se fac cercetări pentru a stabili împrejurările ce au dus la această situaţie”, preciza purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Bacău, Narcisa Butnaru.

Staţiunea Slănic Moldova este renumită pentru cele 20 de izvoare de ape carbonatate, bicarbonatate, uşor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice şi oligominerale. Izvoarele au fost descoperite încă din anul 1801, iar în 1852 s-au făcut primele teste chimice, 25 de ani mai târziu apărând primele instalaţii balneare. De-a lungul timpului, calităţile apelor minerale descoperite aici au fost confirmate prin medaliile obţinute la expoziţiile internaţionale de la Paris, Viena şi Frankfurt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici