Purtătorul de cuvânt al BNR, despre audierea lui Isărescu: Sunt câteva motive pentru care s-ar putea să nu aibă loc săptămâna viitoare

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), a menţionat, marţi, la o emisiune TV, că sunt câteva motive din cauza cărora audierea Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, s-ar putea să nu aibă loc săptămâna viitoare.

834 afișări
Imaginea articolului Purtătorul de cuvânt al BNR, despre audierea lui Isărescu: Sunt câteva motive pentru care s-ar putea să nu aibă loc săptămâna viitoare

Suciu, despre audierea Guvernatorul BNR: Sunt câteva motive pentru care s-ar putea să nu aibă loc săptămâna viitoare

„Haideţi să vedem invitaţia. Săptămâna viitoare se întâmplă câteva lucruri importante. Poate că nu săptămâna viitoare trebuie să aibă loc această discuţie. Nu vreau să împing lucrurile, trebuie să vedem, Consiliul de Administraţie decide, nu eu”, a precizat Dan Suciu, marţi, în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Băncii centrale a reamintit că, luni, este programată şedinţa Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM).

„Spunea şi domnul Tăriceanu că este obligatoriu un dialog Guvern – Banca Naţională. Da, va avea loc acest dialog în cadrul acestui Comitet. Este Comitetul care cuprinde în structura sa instituţională trei reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, trei reprezentanţi ai Băncii Naţionale şi trei ai ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară – n.red.). Vom discuta şi problemele legate de Ordonanţa 114 şi toate implicaţiile pe care le are această ordonanţă. Mi-e greu să anticipiez cum va avea loc discuţia, dar acesta este cadrul instituţional al discuţiei, în care am fi vrut să aibă loc această discuţie, inclusiv din decembrie. N-a avut loc, deşi pe 17 decembrie, a avut loc acest Comitet, nu ni s-a spus nimic de această ordonanţă, apropo de comportamentul loial pe care ni-l solicită Ministerul de Finanţe, şi pe 18 decembrie s-a anunţat această ordonanţă. Apropo de comunicare şi comportament loial. Sigur că suntem dispuşi, obligaţi, nu dispuşi în Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială”, a explicat Suciu.

Reprezentantul BNR a mai susţinut că un alt motiv pentru care nu poate avea loc această audiere este acela că săptămâna viitoare are loc şi şedinţa de politică monetară şi prezentarea raportului asupra inflaţiei.

„Sunt câteva evenimente în calendarul băncii, care sunt deja prinse, aşa că, printre ele, probabil, vom găsi şi timpul necesar, dacă Parlamentul, comisiile acestea consideră să avem o discuţie aplicată şi nu una inventată”, a subliniat Suciu.

De asemenea, întrebat, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a menţionat că obligaţiile instituţiei în ceea ce priveşte bugetul de stat sunt minimale. „Bugetul este responsabilitatea Guvernului. Aici nu avem nimic de comentat”, a completat Suciu.

În ceea ce priveşte impactul bugetului asupra inflaţiei, care este obligaţia principală a BNR, Suciu a subliniat că instituţia va lua în calcul impactul acetuia, în momentul în care va fi finalizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici