Putin: Acordul de participare a grupului francez EDF la South Stream va fi semnat în iunie

Un acord privind participarea grupului energetic francez EDF la proiectul ruso-italian South Stream va fi semnat în iunie, la Sankt-Petersbourg, a declarat luni la Lesmo (lângă Milano) premierul rus Vladimir Putin.

14 afișări
Imaginea articolului Putin: Acordul de participare a grupului francez EDF la South Stream va fi semnat în iunie

Putin: Acordul de participare a grupului francez EDF la South Stream va fi semnat în iunie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne-am dat acordul pentru intrarea partenerului francez în proiect. EDF şi-a exprimat interesul pentru preluarea unei participaţii de 20% la gazoductul South Stream. Acordul va fi semnat în iunie, la Sankt-Petersburg", a spus Putin într-o conferinţă de presă comună cu premierul italian Silvio Berlusconi.

Partenerii proiectului South Stream sunt grupul italian Eni şi cel rus Gazprom.

Putin a precizat că nu există întârzieri legate de South Stream.

La începutul lunii aprilie, un oficial al Gazprom, Stanislav Ţigankov, a criticat Eni, afirmând că progresele proiectului South Stream sunt insignifiante din cauza lipsei de activitate adecvată a partenerului italian.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom a încercat totuşi să relativizeze critica, afirmând că nu există niciun dezacord de principiu între cele două grupuri.

Rusia a respins pe de altă parte propunerea recentă a Eni de a fuziona o parte din traseul South Stream, care va transporta gaze din Rusia către Europa, pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina, cu cel al proiectului concurent Nabucco, pentru a reduce costurile.

South Stream, cu o lungime de circa 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagră, din Novorosisk până la Varna, în Bulgaria. Gazoductul va avea o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi pe an, cu posibilitatea extinderii la 63 de miliarde de metru cubi pe an. Primele livrări sunt estimate pentru sfârşitul anului 2015.

Rusia şi Austria au semnat, duminică, un acord pentru South Stream. Înaintea semnării înţelegerii cu Austria, Rusia avea încheiate acorduri bilaterale cu alte state de tranzit, respectiv Bulgaria, Grecia, Serbia, Slovenia şi Ungaria.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct cu o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi. Obiectivul gazoductului este facilitarea importului direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria. România participă la proiect prin intermediul Transgaz, alături de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE Germania. Primele livrări ar urma să fie efectuate în 2014.

Biroul de presă al Ministerului Economiei a reiterat vineri că România ar putea fi una dintre ţările care vor fi tranzitate de gazoductul South Stream, având în vedere poziţia sa geografică, dar traseul definitiv al conductei nu a fost încă stabilit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici