Putin: Gazele ruseşti să fie vândute direct României, şi Băsescu s-a referit la firmele intermediare

Premierul rus Vladimir Putin a adresat României oferta de a cumpăra gaze direct de la Gazprom, referindu-se şi la firmele intermediare de pe piaţa românească şi menţionând că problema acestora a fost abordată şi de preşedintele Băsescu în discuţia pe care au avut-o la începutul săptămânii.

231 afișări
Imaginea articolului Putin: Gazele ruseşti să fie vândute direct României, şi Băsescu s-a referit la firmele intermediare

Putin: Gazele ruseşti să fie vândute direct României, şi Băsescu s-a referit la firmele intermediare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În conferinţa de presă cu ziariştii străini, care a avut loc joi, premierul rus a răspuns unei întrebări a reporterului TVR referitoare la includerea României în proiectul South Stream.

Putin a declarat că Rusia nu se opune includerii României în acest proiect şi s-a pronunţat în favoarea vânzării directe de gaze către România, prin companiile de stat, excluzând firmele intermediare.

De altfel, el a spus că şi preşedintele Traian Băsescu s-a referit la firmele intermediare în discuţia pe care cei doi au avut-o la începutul aceste săptămâni.

"Noi nu suntem împotrivă ca România să participe la proiectul South Stream. Asta e primul aspect. În al doilea rând e problema firmelor intermediare care livrează gaze pe piaţa românească, iar preşedintele Băsescu a ridicat această problemă la ultima discuţie telefonică avută cu mine. Noi suntem de acord să trecem la relaţii directe cu companiile naţionale", a declarat Putin, conform TVR.

Premierul rus a spus că un procedeu similar ar putea fi aplicat şi în cazul Ucrainei, însă are impresia că partea rusă este împiedicată să aibă contracte directe cu Kievul, ceea ce îl face să creadă că în Ucraina este prea multă corupţie.

"Apropo, noi suntem de acord să procedăm la fel şi cu Ucraina. Vrem să semnăm contracte direct cu Naftogaz Ucraina. Am să vă spun un lucru care o să vă pună pe gânduri. Am impresia că suntem împiedicaţi să dezvoltăm relaţii directe cu ei. Oferta noastră de 250 de dolari pe mia de metri cubi a fost refuzată de Naftogaz. În acel moment au apărut intermediarii şi au spus că ei acceptă oferta şi că vor rezolva totul. Asta mă face să cred că în Ucraina este prea multă corupţie", a afirmat şeful Executivului de la Moscova.

Putin a transmis preşedintelui român, prin intermediul reporterului TVR, oferta de a vinde României tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an, pentru ca ulterior acesta să fie revândut Kievului.

"Dar eu am pentru România o contraofertă care cred eu că va fi greu s-o refuzaţi. Vă rog să-i transmiteţi acest lucru preşedintelui Băsescu! Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an suntem dispuşi să-l vindem companiei de stat din România şi după aceea să-l vindeţi mai departe Ucrainei. E bună oferta? Sper că aţi consemnat-o", a spus Putin, adresându-se jurnalistului.

Rusia a întrerupt, miercuri, toate exporturile de gaze destinate Europei, inclusiv României, prin Ucraina, ca urmare a unor divergenţe pornind de la preţul gazelor între autorităţile de la Moscova şi cele de la Kiev.

Citeşte şi:

Livrările de gaze ruseşti spre România, sistate în totalitate

Situaţie de urgenţă în sistemul energetic

Vladimir Putin a discutat cu Traian Băsescu despre problema gazelor

Rusia nu se opune participării României la proiectul South Stream

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici