PwC: Comerţul global de mărfuri se va dubla până în 2030. România are o poziţie geografică favorabilă

Volumul comerţului global de mărfuri se va dubla până în 2030, iar România poate beneficia de pe urma acestui avans având în vedere poziţia geografică favorabilă, însă are nevoie de un climat fisal şi vamal atrăgător şi infrastructură, potrivit PwC.

210 afișări
Imaginea articolului PwC: Comerţul global de mărfuri se va dubla până în 2030. România are o poziţie geografică favorabilă

PwC: Comerţul global de mărfuri se va dubla până în 2030. România are o poziţie geografică favorabilă (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Proiecţia noastră de creştere reală a volumului de schimburi de mărfuri, care se situează în jurul a 3,3% pe an, sugerează că un important vector al creşterii economice globale din această perioadă va fi comerţul. România poate beneficia de pe urma acestei creşteri prognozate a comerţului global prin valorificarea avantajelor care decurg din poziţia sa geografică favorabilă, pentru a deveni poarta estică de acces a Uniunii Europene. Dar pentru a-şi valorifica acest potenţial, România are nevoie de un climat fiscal si vamal atrăgător şi de investiţii continue în infrastructura de transport", a declarat, într-un comunicat, Daniel Anghel, partener, Consultanţă Fiscală, PwC România.

Astfel, analiştii PwC estimează că în 2030 volumul comerţului global de mărfuri va atinge 18.000 de miliarde dolari până în anul 2030, proiecţiile companiei arătând, de asemenea, că va avea loc o repoziţionare a "principalilor actori" pe scena comercială globală, statele asiatice devenind chiar şi mai importante din punct de vedere comercial.

"Unul dintre factorii de succes pe termen lung ai globalizării a fost întărirea fluxurilor comerciale mondiale. Acest trend este o veste bună pentru afaceri, în special pentru acelea care au caracter global. Acestea au capacitatea de a amortiza o scădere de pe piaţa de acasă prin creşterea eforturilor de vânzare pe pieţele străine. Şi aşa cum am observat în ultimii cinci ani, creşterea exporturilor a ajutat România să depăşească perioada de recesiune", a adăugat Anghel.

Economiştii PwC estimează că volumul total al comerţului global de mărfuri a fost de aproximativ 10.300 de miliarde dolari în 2013, iar jumătate din creşterea preconizată pentru următorii ani (3.900 de miliarde de dolari) se va datora comerţului dintre pieţele avansate şi emergente.

Totodată, analiştii preconizează că, până în 2030, China va fi figura printre cele mai importante rute globale de comerţ datorită faptului că, pe măsură ce se îmbogăţesc, consumatorii vor cumpăra şi mai multe bunuri de import, în timp ce ţara va rămâne un jucător cheie în industria manufacturieră - chiar dacă va avansa înspre bunuri de export de o mai mare valoare.

Analiza include pe 29 economii majore selectate pe baza dimensiunii lor actuale (PIB) şi a ratei de creştere previzionate a fluxurilor lor comericale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici