Raiffeisen: Inflaţia ar putea coborî sub 2,5% în prima parte a anului viitor

Inflaţia ar putea coborî temporar sub 2,5% în prima parte a anului viitor, în principal datorită efectului de bază favorabil, iar BNR ar putea reduce dobânda de politica monetară cu 0,5 puncte în primul semestru după o scădere cu 0,25 puncte încă din ianuarie, se arată într-o analiză Raiffeisen.

224 afișări
Imaginea articolului Raiffeisen: Inflaţia ar putea coborî sub 2,5% în prima parte a anului viitor

Raiffeisen: Inflaţia ar putea coborî sub 2,5% în prima parte a anului viitor (Imagine: Shutterstock)

"Anticipăm că banca centrală va calibra poziţia politicii monetare, în baza dinamicii presiunilor inflaţioniste de bază, inflaţiei proiectate peste un an şi riscurilor privind proiecţia de inflaţie. Ne aşteptăm ca banca centrală să reducă dobânda de politică monetară cu 50 puncte de bază (0,5 puncte procentuale) în primul semestru din 2012. Nu poate fi exclusă o reducere cu 25 puncte de bază în ianuarie, dacă nu se vor manifesta turbulenţe puternice pe pieţele externe la acel moment", se arată într-o analiză Raiffeisen.

Preţurile de consum au crescut în noiembrie cu 0,42% faţă de octombrie, iar rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,44%, de la 3,6% în octombrie. Inflaţia a stabilit în septembrie şi noiembrie două noi minime după 1990, de 3,45%, respectiv 3,44%, datorită dispariţiei efectului anualizat al majorării TVA de la 19% la 24% în iulie 2010.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus în noiembrie pentru prima dată într-un an şi jumătate rata dobânzii de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%.

Presiunile inflaţioniste la produsele de bază (excluzând preţurile administrate, preţurile volatile şi preţurile produselor din tutun şi alcool) au rămas nesemnificative în noiembrie, cu o rată anuală de creştere de 2,7%, notează Raiffeisen.

Analiştii băncii anticipează că rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni, la 3% în februarie şi chiar sub 2,5% în aprilie-mai, însă doar datorită efectului de bază.

"În primul rând, există un efect statistic de bază puternic şi favorabil dat de dinamica preţurilor volatile la alimente faţă de perioada corespunzătoare de acum 12 luni (trimestrul patru 2010 - trimestrul doi 2011). La finele lui 2010 şi începutul lui 2011 a fost remarcată o creştere puternică a preţurilor la fructe şi legume, care s-a inversat recent. În noiembrie, preţurile la fructe şi legume erau cu 8,7% mai mici decât cu un an înainte. Trendul ar trebui să se menţină până în iunie 2012. Astfel, credem că aceste preţuri ar putea avea o contribuţie de minus 0,8 puncte procentuale la rata anuală a inflaţiei în prima jumătate a anului viitor. Asta înseamnă că rata anuală a inflaţiei va rămâne foarte scăzută în această perioadă", notează Raiffeisen.

Totodată, analiştii Raiffeisen amintesc că Guvernul a decis să amâne creşterea preţurilor reglementate la gazele naturale furnizate populaţiei până la finalul primului trimestru al anului viitor, factor care va contribui de asemenea la inflaţia scăzută.

"Totuşi, nu există încă un calendar privind ajustarea preţurilor administrate. Deşi suntem aproape de sfârşitul acestui an, nu există nicio veste din partea Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei în privniţa dimanicii tarifelor la electricitate din ianuarie 2012. De altfel, dinamica preţurilor administrate rămâne un mare semn de întrebare în privinţa proiecţiilor de inflaţie. Momentul şi amploarea creşterii acestor tarife ar putea rezulta în devieri de la estimările de inflaţie", potrivit raportului Raiffeisen.

BNR a revizuit în luna noiembrie prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru anul viitor a fost redusă de la 3,5% la 3%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat la începutul lunii decembrie că rata inflaţiei de la sfârşitul acestui s-ar putea plasa sub nivelul de 3,3% prognozat de banca centrală. BNR ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici