Raport: România, ţara cu cele mai multe taxe din ECE. La nivel mondial, şi-a îmbunătăţit poziţia

România a urcat 18 poziţii într-un clasament mondial realizat de PwC după numărul de taxe pe care companiile trebuie să le plătească într-un an, dar rămâne pe ultimul loc în Europa Centrală şi de Est (ECE), cu 41 de plăţi necesare pentru achitarea tuturor obligaţiilor.

877 afișări
Imaginea articolului Raport: România, ţara cu cele mai multe taxe din ECE.  La nivel mondial, şi-a îmbunătăţit poziţia

Raport: România, ţara cu cele mai multe taxe din ECE. La nivel mondial, şi-a îmbunătăţit poziţia (Imagine: Northfoto)

Astfel, România se plasează pe locul 136 în clasamentul PwC, care analizează 185 de economii la nivel mondial.

Clasamentul Paying Taxes 2013 a fost realizat de Bănca Mondială, IFC şi PwC, iar concluziile arată că România a fost a treia ţară din punct de vedere al progreselor înregistrate dintre ţările din Europa Centrală, după Slovacia şi Slovenia. În acelaşi timp, cele mai multe dintre statele din regiune au înregistrat un regres în ultimul an în clasamentul Paying Taxes.

"România a făcut progrese notabile în ultimul an în materie de facilitare a plăţii taxelor. Introducerea mecanismelor online de declarare a taxelor a redus numărul de plăţi pe care o companie trebuie să-l facă pe parcursul unui an în România de la 113 la 41. Spre exemplu, în cazul plăţilor aferente contribuţiilor sociale, de la 84 de plăţi necesare pe parcursul unui an s-a ajuns la doar 12 plăţi anuale după introducerea declaraţiei unice pentru contribuţiile sociale. De asemenea, timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală s-a redus uşor, de la 222 de ore anual, la 216 ore", a declarat, într-un comunicat, Peter de Ruiter, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

România este totuşi pe ultimul loc în Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al numărului de plăţi pe care o companie trebuie să îl facă pentru a achita toate taxele. Spre comparaţie în Polonia sunt necesare 18 plăţi, în Bulgaria 15, în Ungaria 12, iar în Cehia 8.

O poziţionare mai bună are România în funcţie de timpul necesar pentru plata taxelor, unde mai bine stau doar Estonia (85 de ore), Lituania (175 de ore) şi Slovacia (207 ore).

România are o rată totală de impozitare uşor mai scăzută decât media din Europa Centrală şi de Est (44,2% faţă de media de 44,6%) şi stă mult mai bine decât media din regiune la capitolul timp necesar îndeplinirii obligaţiilor fiscale (216 ore faţă de media din regiune de 263 de ore). La numărul de plăţi, România este în continuare peste media din Europa Centrală şi de Est (41 de plăţi faţă de o medie de 15 plăţi anuale).

La acest capitol, România se află la mijlocul clasamentului din Europa Centrală şi de Est, rate mai reduse de impozitare fiiind înregistrate în Bulgaria (28,7%), Slovenia (34,7%), Letonia (36,6%), Lituania (43,7%) şi Polonia (43,8%).

"Pe măsură ce declararea şi plata online a taxelor vor deveni procedura standard pentru companiile din România, timpul necesar conformării şi numărul de plăţi se vor reduce şi mai mult. În privinţa ratei totale de impozitare, vedem potenţial pentru reducerea nivelului contribuţiilor sociale, pentru că acestea au ponderea cea mai ridicată în costurile fiscale ale unei companii. Această reducere a impozitării muncii ar putea stimula crearea de noi locuri de muncă, şi, aşa cum bine ştim, paradoxul fiscalităţii este că uneori, reducerea taxelor poate duce la o creştere a încasărilor fiscale, cu condiţia îmbunătăţirii colectării şi a reducerii evaziunii fiscale", a adăugat de Ruiter.

Raportul Paying Taxes 2013 măsoară toate taxele şi contribuţiile obligatorii pentru o companie de talie medie. Acestea includ impozitul pe profit, contribuţiile sociale şi restul plăţilor aferente relaţiilor de muncă suportate de angajatori, impozitul pe proprietate, taxele de transfer de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câştigurile de capital, taxa pe tranzacţiile financiare, taxa pe deşeuri, impozitele auto şi taxa de drum etc.

Raportul analizează regimul fiscal din 185 de economii din întreaga lume şi măsoară uşurinţa plăţii taxelor luând ca studiu de caz o companie de dimensiune medie, cu acelaşi profil de activitate, acelaşi număr de angajaţi şi aceeaşi cifră de afaceri în toate ţările evaluate. Raportul ia în calcul trei mari indicatori: rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor impuse, şi numărul de plăţi pe care trebuie să le facă o companie pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.

Raportul arată că, la nivel global, o companie de talie medie suportă o rată totală de impozitare de 44,7% din profituri, face în medie 27,2 plăţi şi petrece 267 de ore pentru a se conforma legislaţiei fiscale.

O analiză economică efectuată de PwC arată că reducerea complexităţii administrării fiscale - atât în termen de număr de plăţi şi în ceea ce priveşte timpul necesar conformării fiscale - a fost corelată cu o creştere a colectării fiscale şi cu o rată mai ridicată de creştere economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici