Rata anuală a inflaţiei a accelerat la 3,8%. Preţuri în creştere la alimente

Preţurile de consum în luna noiembrie 2019 comparativ cu luna noiembrie 2018 au crescut cu 3,8%, astfel că rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,7%, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

353 afișări
Imaginea articolului Rata anuală a inflaţiei a accelerat la 3,8%. Preţuri în creştere la alimente

INS: Rata anuală a inflaţiei a accelerat la 3,8%. Preţuri în creştere la alimente

Faţă de decembrie 2018, creşteri importante au fost înregistrate de preţul cartofilor, cu 20,6%, fructe şi conserve din fructe, cu 15,9%, tutun şi ţigări, cu 7,65%, carne şi preparate din carne, cu 5,8%. Combustibilii s-au scumpit cu 5,6%.

Evoluţia inflaţiei reprezintă o accelerare a creşterii preţurilor de consum faţă de octombrie, când inflaţia a revenit în ţinta BNR de 2,5% plus/minus 1%, la 3,4%.

"Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2018 – noiembrie 2019) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2017 – noiembrie 2018), calculată pe baza IPC, este 3,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,8%", se precizează în comunicatul INS de miercuri.

Creşterea din noiembrie s-a făcut pe fondul majorării cu 4,9% a preţurilor la mărfurile alimentare, cu 2,83% a mărfurilor nealimentare şi cu 4,19% a serviciilor. Creşterile de preţuri sunt în raport cu noiembrie 2018.

Rata medie lunară a inflaţiei a fost, la 11 luni ale acestui an, de 0,3%, la fel ca în primele 11 luni din 2018, în condiţiile în care cea pentru mărfurile alimentare a fost de 0,4%, cea pentru mărfurile nealimentare de 0,3%% şi pentru servicii de 0,4%

Vineri, 8 noiembrie, guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu a anunţat că este prognozată o rată anuală a inflaţiei de 3,8% pentru finalul acestui an, cu 0,4% sub prognoza din august, şi de 3,1% în decembrie 2020, cu 0,3 puncte procentuale sub prognoza precedent şi în intervalul ţintă al BNR de 2,5% plus/minus 1%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici