Rata anuală a inflaţiei a coborât în martie la 2,4%, un nou minim istoric. Cu cât au crescut preţurile pentru produse şi servicii

Rata anuală a inflaţiei a coborât în martie la 2,4%, un nou minim istoric, creşterea preţurilor de consum faţă de februarie fiind de 0,42%, uşor mai mică faţă de estimările analiştilor.

387 afișări
Imaginea articolului Rata anuală a inflaţiei a coborât în martie la 2,4%, un nou minim istoric. Cu cât au crescut preţurile pentru produse şi servicii

Rata anuală a inflaţiei a coborât în martie la 2,4%, un nou minim istoric. Cu cât au crescut preţurile pentru produse şi servicii (Imagine: Mediafax Foto)

În luna martie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,6%, cele ale mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,3%, iar tarifele serviciilor cu 0,2%.

Dintre alimente de departe cea mai mare creştere a fost înregistrată la ouă, de 27,1%, alte majorări fiind consemnate la legume (8,7%) şi fructe (6,8%).

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare combustibilii s-au scumpit cel mai mult, cu 3%, preţurile scăzând însă la medicamente şi energie termică.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (aprilie 2011 - martie 2012) faţă de aprilie 2010 - martie 2011, determinată pe baza IPC, este de 4,5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 4,6%, se arată într-un comunicat al INS.

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) au apreciat, în cadrul unui sondaj intern, că inflaţia anuală va coborî după primele trei luni la un nou minim istoric, de 2,5%, dar până la finele anului va urca semnificativ, la 3,5%.

Estimările pentru rata anuală a inflaţiei de la finele lunii martie variau între 2,2% şi 2,8%.

Analiştii din AAFBR se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să atingă 2,5% încă din luna februarie.

Rata anuală a inflaţiei a coborât în februarie la 2,59%, un nou minim istoric, creşterea preţurilor de consum faţă de ianuarie fiind de 0,64%.

Banca Naţională a României a ridicat, în februarie, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de bază.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici