Rata anuală a inflaţiei din zona euro a crescut la 2,2% în decembrie

Rata anuală a inflaţiei din zona euro a accelerat de la 1,9% în luna noiembrie a anului trecut la 2,2% în decembrie, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani, evoluţia reflectând în principal majorarea preţului energiei, potrivit datelor preliminare ale Eurostat, preluate de Bloomberg.

61 afișări
Imaginea articolului Rata anuală a inflaţiei din zona euro a crescut la 2,2% în decembrie

Rata anuală a inflaţiei din zona euro a crescut la 2,2% în decembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mai mulţi analişti intervievaţi de Bloomberg au anticipat o rată a inflaţiei de 2% pentru decembrie 2010.

Preţul petrolului a urcat cu 8,6% în ultima lună a anului trecut şi cu peste 15% în 2010. Banca Centrală Europeană (BCE), care are ca obiectiv aducerea inflaţiei la puţin sub 2%, a estimat în decembrie că rata medie a inflaţiei va fi de 1,8% în acest an şi de 1,5% în 2012.

Preţurile ridicate la energie lasă populaţiei şi companiilor mai puţini bani pentru cheltuieli sau investiţii, iar un euro mai puternic ar putea ameninţa exporturile, notează Bloomberg.

BCE anticipa la începutul lunii decembrie că economia zonei euro va creşte cu 1,4% în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici