Rata şomajului din SUA a crescut în iulie la 8,3%, cel mai ridicat nivel în cinci luni

Rata şomajului din Statele Unite a crescut în luna iulie la 8,3%, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, deşi numărul locurilor de muncă din cea mai mare economie a lumii a urcat cu 163.000, cu mult peste cât se aşteptau economiştii.

156 afișări
Imaginea articolului Rata şomajului din SUA a crescut în iulie la 8,3%, cel mai ridicat nivel în cinci luni

Rata şomajului din SUA a crescut în iulie la 8,3%, cel mai ridicat nivel în cinci luni (Imagine: Shutterstock)

În luna iunie, numărul locurilor de muncă din SUA a urcat cu 64.000, iar rata şomajului era de 8,2%. Datele pentru iulie au fost anunţate vineri de Departamentul Muncii de la Washington, transmite Bloomberg.

Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica o creştere cu 100.000 a numărului locurilor de muncă şi stagnarea şomajului la 8,2%.

Concedierile anunţate de companii precum Morgan Stanley şi Cisco Systems sugerează că şomajul va rămâne la cote ridicate, unul dintre motivele pentru care Rezerva Federală a SUA se pregăteşte să ia măsuri de stimulare a economiei.

Şomajul ridicat trage în jos consumul, cel mai important sector al economiei SUA, mediul de afaceri fiind afectat atât de încetinirea economiei mondiale, cât şi de modificarea iminentă a regimului fiscal pe plan intern.

"Creşterea numărului de locuri de muncă nu este suficient de puternică pentru a muşca din rata şomajului. Este nerealist să ne aşteptăm la creşteri puternice ale cheltuielilor de consum. Oficialii Fed (Rezerva Federală - n.r.) vor aştepta până când va fi mai clar ce se va întâmpla pe frontul politicii fiscale", comentează pentru Bloomberg Joshua Shapiro, economist şef la compania de consultanţă şi cercetare de piaţă MFR, din New York.

Numărul locurilor de muncă din sectorul privat din SUA a crescut în iulie cu 172.000, după un plus de 73.000 în iunie.

În sectorul bugetar, numărul angajaţilor a coborât cu 9.000 pentru cea de-a doua lună consecutiv.

Venitul mediu a crescut în luna iulie cu 2 cenţi, la 23,52 dolari pe oră, potrivit raportului prezentat vineri de guvernul american. Numărul mediu de ore lucrate săptămânal a stagnat la 34,5.

Rata şomajului din SUA se menţine peste pragul de 8% din februarie 2009, cea mai îndelungată astfel de perioadă din 1948.

Până la sfârşitul lunii iunie, economia Statelor Unite a recuperat aproximativ 3,8 milioane din cele 8,8 milioane de locuri de muncă dispărute în urma recesiunii îndelungate, de 18 luni, care s-a sfârşit la jumătatea anului 2009, notează Bloomberg.

Şomajul şi starea economiei sunt teme de importanţă capitală în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă, disputate între preşedintele Barack Obama şi adversarul Mitt Romney, propus de Partidul Republican.

Produsul Intern Brut al SUA a crescut cu 1,5% în trimestrul al doilea faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, după un avans de 2% în primele trei luni ale anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici