Ratingul SUA, confirmat de Moody's şi Fitch. Agenţiile rămân totuşi pesimiste privind economia

Ratingul de credit "AAA" al Statelor Unite a fost confirmat de Moody's şi Fitch, după ce Washingtonul a evitat la limită intrarea în default (incapacitate de plată), dar ambele agenţii de evaluare financiară au lansat avertismente privind deficitul şi situaţia economică.

159 afișări
Imaginea articolului Ratingul SUA, confirmat de Moody's şi Fitch. Agenţiile rămân totuşi pesimiste privind economia

Ratingul SUA, confirmat de Moody's şi Fitch. Agenţiile rămân totuşi pesimiste privind economia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moody's şi Fitch au arătat, în comunicate transmise după aprobarea în Congres a acordului de ridicare a plafonului datoriei de stat, că guvernul american trebuie să ia noi măsuri de reducere a deficitului bugetar pentru a face ordine în finanţele publice şi a-şi păstra ratingul.

Moody's a atribuit perspectivă negativă ratingului Statelor Unite, iar Fitch a promis că va încheia până la sfârşitul lunii o evaluare mai riguroasă, fiind posibilă trecerea la perspectivă negativă.

Investitorii aşteaptă reacţia Standard & Poor's, care a fost până în prezent mai dură decât rivalii săi, ameninţând că va reduce ratingul SUA până la mijlocul lunii octombrie dacă autorităţile nu vor prezenta un plan concret prin care să se ajungă la o reducere reală a deficitului bugetar.

Acordul aprobat marţi la Washington impune economii de 2.100 miliarde de dolari la bugetul SUA în următorii 10 ani, jumătate din cifra considerată adecvată de S&P pentru sprijinirea ratingului AAA. S&P consideră că reducerea deficitului trebuie să înceapă urgent, deoarece 2012 va fi un an electoral.

"Dacă se ţin de cuvânt, vor reduce ratingul SUA. Dar suspectez că sunt sub presiuni uriaşe să nu facă asta", a declarat Mohamed El-Erian, şeful PIMCO, cel mai mare fond de obligaţiuni din lume.

Incertitudinile privind ratingul SUA au afectat sever bursele în şedinţa de marţi, accentuând impactul negativ al temerilor legate de încetinirea creşterii economice. Indicele S&P 500 al bursei de la New York a trecut pe minus pe ansamblul acestui an după cea de-a şaptea şedinţă consecutivă de declin. În Asia, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis cu o pierdere de peste 2%.

Moody's şi Fitch şi-au exprimat temerile legate de performanţele economiei SUA, a cărei creştere este de importanţă capitală pentru stabilizarea gradului de îndatorare.

Economia SUA a încetinit semnificativ în prima jumătate a anului. În primu trimestru, PIB-ul a crescut cu doar 0,4%, fiind revizuit în scădere puternică de la estimarea iniţială de plus 1,9%, iar în trimestrul al doilea a fost înregistrată o creştere de 1,3%.

O altă problemă, urmărită îndeaproape mai ales de Moody's, este evoluţia costurilor de îndatorare ale SUA în următorii cinci ani.

Agenţia ar califica drept "normală" creşterea randamentelor titlurilor de trezorerie cu maturitatea la zece ani de la nivelul actual de 2,6% la 4% până în 2012 şi aproape 5% până în 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici