Războiul şampaniei în Franţa între producători şi cultivatori. Se aşteaptă la pierderi de 1,7 miliarde de euro în 2020

  • Casele de şampanie au un surplus de 400 de milioane de sticle de şampanie în stoc
  • Anul trecut francezii au exportat 300 de milioane de sticle în toată lumea
  • Casele de şampanie le-au cerut producătorilor să îşi reducă recolta la jumătate
736 afișări
Imaginea articolului Războiul şampaniei în Franţa între producători şi cultivatori. Se aşteaptă la pierderi de 1,7 miliarde de euro în 2020

Profimedia

Maxime Toubart, un mic producător de vin din Franţa duce mai departe afacerea familiei sale veche de mai bine de 200 de ani. El vinde anual 25.000 de sticle de spumant pe care le produce în cei aproximativ 50.000 de metri pătraţi de vie din jurul casei sale. Afacerea sa va avea success şi în vreme de criză pentru că a avut grijă de clienţii săi la fel de bine cât s-a îngrijit şi de viile sale. Lucrurile nu vor fi însă la fel pentru alţi mici producători de vin spumant care vor ajunge în ruină dacă sunt forţaţi să îşi lase strugurii să se vestejească în vii.

Anul trecut au fost vândute puţin sub 300 de milioane de sticle de şampanie în toată lumea. Jumătate din acestea au fost exportate către Marea Britanie, SUA şi Japonia. Anul acesta, producătorii francezi se aşteaptă să vândă cu 100 de milioane de sticle mai puţin şi prevăd pierderi de 1,7 miliarde de euro.

„Suntem foarte dependenţi de exporturi, iar aceasta ramură a fost lovită prima data de Brexit, iar apoi de coronavirus. Ca toată lumea, producătorii de şampanie au de suferit. Câţiva dintre membrii uniunii noastre au avut pierderi de 90%”, a mai spus Toubart.

Scăderea vânzărilor a generat dispute între cei care deţin viile şi casele de şampanie, printre care nume faimoase ca Bollinger, Moët & Chandon şi Piper-Heidsieck, care cumpără strugurii producătorilor şi îi transformă în vin spumant.

Anul acesta, casele de şampanie deţin pe stoc un surplus de 400 de milioane de sticle, aşa că vor ca producătorii să aibă o recoltă mai mică pentru a se evita suprasaturarea pieţei care va duce la prăbuşirea preţurilor sticlelor de şampanie.

Ei le-au cerut producătorilor să nu adune mai mult de 7.000 de kilograme pe hectar, iar aceştia spun că nu au cum să recolteze mai puţin de 8.500 de kilograme pe hectar, aşa că producătorii şi casele de şampanie nu au ajuns la niciun acord înainte de recoltă. O astfel de situaţie nu a mai avut loc din perioada post-belică. Producătorii recoltează în mod normal 16.000 de kilograme pe hectar, injumătăţirea recoltei îi va aduce la ruină întrucât fructele nu pot fi folosite pentru alte scopuri.

În ciuda disputei, producătorii şi casele de şampanie şi-au unit forţele pentru a cere ministrului Agriculturii să le acopere câteva dintre cheltuielile sociale pentru cei 100.000 de lucrători sezonieri care vor fi angajaţi să recolteze strugurii.

Toubart este însă optimist că vor găsi un compromis care să soluţioneze „războiul şampaniei” în 18 august când producătorii şi casele de şampanie vor avea o nouă întâlnire.

Românii consumă anual peste 9 milioane de sticle de vin spumante din care în 2018 a produs 2,8 milioane de sticle, restul provenind in import.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici