Recompensă de aproape 60 de milioane de dolari: Şeful Ford a primit acţiuni pentru readucerea grupului pe profit

Grupul american Ford a acordat directorului general, Alan Mulally, acţiuni în valoare de 58,3 milioane de dolari, ca recompensă pentru readucerea pe profit a producătorului auto în ultimii trei ani, după pierderile înregistrate în perioada 2006-2008.

113 afișări
Imaginea articolului Recompensă de aproape 60 de milioane de dolari: Şeful Ford a primit acţiuni pentru readucerea grupului pe profit

Recompensă de aproape 60 de milioane de dolari: Şeful Ford a primit acţiuni pentru readucerea grupului pe profit (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ford a acordat pachetul de compensaţii în cadrul unui plan din 2009 pentru cointeresarea conducerii în evoluţia pe termen mai lung a grupului. Ford a avut profit de 29,5 miliarde de dolari în ultimii trei ani, după 30,1 miliarde de dolari pierderi în 2006-2008. Acţiunile Ford, care se tranzacţionau în noiembrie 2008 la 1,01 dolari, au închis marţi pe bursa americană la 12,09 dolari, potrivit Bloomberg.

Acţiunile nu fac parte din pachetul salarial al lui Mulally pentru anul trecut, despre care vor fi publicate date în următoarele săptămâni.

După plata taxelor, directorul Ford va rămâne cu acţiuni în valoare de 34,5 milioane de dolari. În ultimii doi ani, Mulally a primit de la Ford acţiuni în valoare de peste 100 de milioane de dolari.

Anul trecut, preşedintele sindicatului United Auto Workers, Bob King, a declarat că pachetul salarial al lui Mulally este "sfidător" şi "excesiv". În 2010, Ford l-a recompensat pe Mulally cu acţiuni în valoare de 56,5 milioane de dolari. Pachetul de compensaţii pentru 2010 a urcat cu 48%, la 26,5 milioane de dolari.

Directorul general al rivalului General Motors (GM), Dan Akerson, a cărui salariu trebuie avizat de autorităţile americane, după ce grupul a fost salvat de la faliment cu fonduri publice, a anunţat în ianuarie că nu va primi un bonus în bani pentru 2011, an în care grupul a avut un profit record. Akerson a fost în 2010 doar patru luni şef al GM, perioadă pentru care a primit un pachet salarial total de 2,53 milioane de dolari.

Directorul general al grupului Volkswagen, Martin Winterkorn, a fost în 2010 cel mai bine plătit şef de companie din Germania, cu 9,3 milioane de euro, incluzând salariu şi opţiuni pentru achiziţia de acţiuni, potriivt unui studiu al DSW, o asociaţie care reuneşte investitori privaţi.

Şeful Nissan, Carlos Ghosn, a primit compensaţii totale de 982 milioane de yeni (12,2 milioane de dolari) pentru anul fiscal 2010, incluzând salariu şi opţiuni pentru titluri. Ghosn a fost cel mai bine plătit director general în rândul companiilor japoneze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici