Reducere moderată în industrie în decembrie 2010-februarie 2011. Declin în construcţii

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru perioada decembrie 2010 - februarie 2011 o scădere accentuată în construcţii, reducere moderată în industria prelucrătoare şi în comerţul cu amănuntul şi o relativă stabilitate a activităţii în servicii în raport cu cele trei luni anterioare.

65 afișări
Imaginea articolului Reducere moderată în industrie în decembrie 2010-februarie 2011. Declin în construcţii

Reducere moderată în industrie în decembrie 2010-februarie 2011. Declin în construcţii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2010, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -11%), potrivit unui sondaj realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează tot reducere moderată, soldul conjunctural fiind de -11% pe total industrie prelucrătoare (-15% la întreprinderile mari, cu 500 de salariaţi şi peste). Pentru unele activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total, respectiv în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, metalurgie, precum şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -45%, -39% şi, respectiv, -38%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Activitatea de construcţii va înregistra, în următoarele trei luni, o scădere accentuată atât a volumului producţiei (sold conjunctural -50%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -47%).

Totodată, managerii estimează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -37%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste, şi o relativă stabilitate a preţurilor (sold conjunctural -3%).

Pentru comerţul cu amănuntul managerii au estimat o scădere moderată a activităţii economice pentru perioada decembrie 2010 - februarie 2011 (sold conjunctural -10%). O reducere moderată va avea atât volumul total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural -14%), cât şi cel al comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri (sold conjunctural -11%).

Referitor la numărul salariaţilor din sector, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). În acelaşi timp, preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri (sold conjunctural +33%).

Conform estimărilor din luna decembrie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural +1%). În acest sector se estimează, pentru decembrie 2010 - februarie 2011, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -12%). În întreprinderile mari, cu 500 de salariaţi şi peste, scăderea estimată va fi mai mare decît pe total sector (sold conjunctural -25%). Preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de stabilitate (sold conjunctural +5%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici