Reducerea cheltuielilor pentru investiţii a menţinut bugetul pe excedent şi în luna octombrie

Execuţia bugetară s-a încheiat la 31 octombrie pentru a doua lună consecutiv cu excedent, care a urcat de la 0,06% din PIB în septembrie la 0,29% din PIB, în condiţiile creşterii veniturilor şi reducerii cheltuielilor pentru investiţii faţă de primele zece luni din 2013.

222 afișări
Imaginea articolului Reducerea cheltuielilor pentru investiţii a menţinut bugetul pe excedent şi în luna octombrie

Reducerea cheltuielilor pentru investiţii a menţinut bugetul pe excedent şi în luna octombrie (Imagine: Shutterstock)

Guvernul are ca ţintă pentru sfârşitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 177,5 miliarde lei, au fost cu 6,5% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi reprezintă 26,3% din PIB.

Datele Ministerului Finanţelor arată că au crescut încasările din contribuţiile de asigurări sociale (+2,78 miliarde de lei), accize (+2,29 miliarde de lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1,76 miliarde de lei), impozitul pe profit (1,23 miliarde de lei), impozit pe salarii (+473 milioane de lei) şi TVA (+271 milioane de lei).

Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 41,6%, după ce anul trecut au fost încasate taxe de licenţă de 2 miliarde de lei pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri la impozite şi taxe pe proprietate (+4,2%), taxe pe utilizarea bunurilor (+2,5%) şi venituri nefiscale (+1,1%).

Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au fost de 6,8 miliarde lei, cu 900 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 175,6 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au redus în termeni reali cu 1,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 4%, ca urmare a majorării salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, precum şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Chuielile pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile se menţin sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent (-8,1%).

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 20,3 miliarde lei, respectiv de 3,1% din PIB, faţă de 22,6 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici