Reducerile cheltuielilor cu salariile şi de capital ţin deficitul la 5,23% din PIB după 11 luni

Reducerea cheltuielilor cu salariile şi a celor de capital, dar şi creşterea veniturilor din TVA, accize şi taxe pe proprietate, au permis menţinerea deficitului bugetar la un nivel de 26,7 miliarde lei, respectiv 5,23% din PIB, reise din datele publicate vineri de Ministerul Finanţelor Publice.

32 afișări
Imaginea articolului Reducerile cheltuielilor cu salariile şi de capital ţin deficitul la 5,23% din PIB după 11 luni

Reducerile cheltuielilor cu salariile şi de capital ţin deficitul la 5,23% din PIB după 11 luni (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Cheltuielile de capital s-au redus cu 3,1 miliarde lei (17,4% comparativ cu 2009), scădere compensată însă de cheltuielile de cofinanţare a proiectelor care beneficiază de fonduri europene nerambursabile, majorate cu 3,8 miliarde lei, la 5,8 miliarde lei. Având în vedere gradul de absorbţie scăzut estimat pentru acest an, sumele aferente cofinanţării reprezintă cel mai probabil avansuri.

Din totalul sumelor alocate proiectelor cu finanţare europeană neramburasabilă, o treime sunt cheltuieli ale administraţiilor locale, iar de la bugetul de stat au fost efectuate plăţi de 4,1 miliarde lei (900 milioane euro). Veniturile din fondurile externe nerambursabile (sumele primite de la UE) au fost de 2,6 miliarde lei.

Potrivit unui comunicat al MFP, sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate şi prefinanţărilor s-au dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, de 1,9 miliarde lei la 3,7 miliarde lei, din care 1,8 miliarde lei au fost alocări către administraţiile locale şi 1,4 miliarde lei au trecut prin bugetul de stat.

Reducerea de 3,67 miliarde lei realizată la capitolul cheltuieli de capital acoperă în întregime diferenţa nominală de deficit de 2,9 miliarde lei între primele 11 luni din acest an şi perioada similară din 2009.

În valoare absolută, cea mai mare majorare de cheltuieli s-a înregistrat la asistenţa socială, cu 4,35 miliarde lei, de la 58,3 miliarde lei la 62,6 miliarde lei, respectiv 7,5%. Cheltuielile de asistenţă socială şi-au majorat ponderea în PIB de la 11,9% la 12,2%.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 177,3 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În acelaşi timp, veniturile încasate la bugetul general consolidat au fost în sumă de 150,5 miliarde lei, cu 4,9% mai mult, în termeni nominali, faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent.

Creşterea încasărilor în perioada raportată s-a înregistrat în principal la impozitele pe bunuri şi servicii, respectiv taxa pe valoare adăugată (+13,2%) şi accize (+10,7%), precum şi la venituri nefiscale (+18,5%).

Decalaje importante se meţin la încasările din impozitul pe venit (- 3,5%), impozitul pe profit (- 5,6%), contibuţii de asigurari sociale (- 5,7%).

După primele zece luni, deficitul a fost de 23,7 miliarde de lei, în creştere cu 400 milioane de lei faţă de luna precedentă, astfel că raportat la PIB decalajul s-a accentuat uşor, de la 4,56% în septembrie la 4,63% în octombrie.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat să menţină deficitul bugetar sub 6,8% din PIB şi să-l reducă anul viitor la 4,4% din PIB. Pentru 2010, PIB este estimat la 511,58 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici