Referinţa BNR a stagnat. Dealerii cred că banca centrală a intervenit iar în piaţă

Cotaţiile monedei naţionale s-au întors în jurul nivelului de 4,3550 lei/euro, la mijlocul zilei, astfel că referinţa BNR s-a plasat la 4,3530 lei/euro, aproape de nivelul de miercuri, iar dealerii cred că banca centrală a intervenit indirect, şi joi, pentru a ţine cursul stabil.

283 afișări
Imaginea articolului Referinţa BNR a stagnat. Dealerii cred că banca centrală a intervenit iar în piaţă

Referinţa BNR a stagnat. Dealerii cred că banca centrală a intervenit iar în piaţă (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Banca centrală a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,3534 lei/euro.

Cursul pentru moneda americană a urcat cu 2,29 bani, la 3,2084 lei/dolar. Pentru francul elveţian, cursul BNR a crescut cu 0,49 bani, la 3,5382 lei/franc.

Primele tranzacţii de joi au fost realizate la 4,3630 - 4,3650 lei/euro, paritate 0,9 - 1 ban peste închiderea şedinţei precedente, de 4,3530 - 4,3560 lei/euro.

Transferurile din prima oră au fost realizate la cotaţii care au variat între un minim de 4,3615 lei/euro şi un maxim de 4,3660 lei/euro.

Ulterior, cursul a început să scadă spre 4,3550 lei/euro, nivel similar cu cel de miercuri, iar dealerii suspectează o nouă intervenţie a băncii centrale.

"Acest nivel, de 4,3550 lei/euro, reprezintă ceva pentru banca centrală, dar nu ştim ce", a spus dealerul unei bănci.

La jumătatea sesiunii, euro era schimbat pentru 4,3530 lei.

Zlotul şi forintul stagnau la mijlocul zilei, după ce miercuri s-au depreciat cu câte 1% în raport cu euro.

Potrivit unor dealeri, după închiderea şedinţei locale de miercuri cursul leu/euro a urcat brusc pe pieţele externe până la un maxim de 4,3720 unităţi, susţinut de ordinele de cumpărare introduse de un jucător de pe piaţa de la New York.

Deprecierea de miercuri a monedelor statelor din regiune a fost corelată cu scăderea euro în raport cu dolarul, după ce investitorii au vândut moneda europeană din cauza temerilor legate de criza datoriilor suverane. Leul a fost însă stabil pe parcurul sesiunii locale precedente.

"Această decorelare şi mărimea volumelor înregistrate pe parcursul zilei (miercuri, n.r) indică faptul că banca centrală ar fi protejat leul. Am scris că nu ne aşteptam la un control strâns al monedei locale, aşa cum s-a întamplat la începutul crizei financiare, dar cel mai probabil BNR s-ar putea opune în cazul unor pierderi importante ale leului", se arată într-un raport emis joi de ING Bank.

Băncile comerciale au afişat joi dimineaţă dobânzi mai mari pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, de 5,02% - 5,52%, după ce miercuri acestea au fost de 4,76% - 5,26%. Randamentele afişate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au urcat de la 5,09 - 5,59% la 5,27 - 5,77%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici