Relansarea războiului comercial SUA-China trage în jos cotaţiile de pe toate bursele internaţionale

Bursele de pe toată planeta au deschis în scădere şedinţele de tranzacţionare de miercuri, lovite de un nou şoc: decizia preşedintelui american Donald Trump de a ameninţa China cu tarife suplimentare de 200 de miliarde de dolari.

622 afișări
Imaginea articolului Relansarea războiului comercial SUA-China trage în jos cotaţiile de pe toate bursele internaţionale

Relansarea războiului comercial SUA-China trage în jos cotaţiile de pe toate bursele internaţionale

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 a scăzut iniţial cu 1,2%, la cel mai jos nivel din aproape două luni, declin accentuat de reculul cotaţiilor companiilor minere şi ale producătorilor de automobile, acestea fiind printre sectoarele cele mai expuse riscului unui război comercial. Tot în Europa, indicele bursei germane, DAX, a deschis cu un minus de peste 1%.

În SUA, indicele Dow Jones consemnează o scădere de peste 1%, iar S&P 500 – de aproximativ 1%.

În Asia, indicele nipon Nikkey scade cu 1,7%, ca şi Asia Dow, în timp ce indicele Hang Seng (mediana bursei de la Hong Kong) a debutat cu o scădere de peste 3%, pentru ca ulterior să-şi amelioreze declinul spre -2,5%.

De altfel, cele mai afectate sunt acţiunile companiilor din China, care au suferit pierderi importante pe pieţele de capital asiatice, urmate de acţiunile companiilor europene, care au pierdut în toate bursele mari, în urma anunţrilor lui Donald Trump.

Liderul american a declarat că aceste noi taxe vor fi aplicate „după ce procesul legal va fi finalizat, în cazul în care China refuză în continuare să îşi schimbe practicile şi dacă decide să continue cu noile taxe pe care le-a anunţat recent”. Decizia a fost luată în contextul în care cele două economii puternice ale lumii se află în pragul unui război comercial.

China a răspuns ameninţării făcute de Donald Trump, clasificând aceste ameninţări ca fiind „un act de presiune extremă şi şantaj, care deviază de la consensul la care cele două ţări au ajuns de nenumărate ori”, relatează Reuters. Ministrul de Finanţe al Chinei a declarat că „ţara va lua atât măsuri calitative, cât şi cantitative, şi va combate ferm taxele adiţionale impuse de guvernul american”.

De asemenea, Ministrul de Finanţe chinez a adăugat că „Statele Unite au iniţiat un război comercial şi au încălcat legile pieţei, lucru care nu îi afectează doar pe oamenii din China şi SUA, ci din toată lumea”.

În schimb, Donald Trump insistă că ţara asiatică a beneficiat pe nedrept, ani la rând, de dezechilibrul comercial cu Statele Unite. Conform Reuters, această mişcare a lui Trump a fost promptă şi precisă, în contextul în care Statele Unite poartă lupte economice pe mai multe fronturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici