Reprezentant CFA România: BNR ar trebui să lase leul să se deprecieze pentru a susţine exporturile

BNR ar trebui să lase leul să se deprecieze, pentru a oferi un suport exporturilor şi, astfel, economia să externalizeze recesiunea, consideră Adrian Mitroi, secretar general al asociaţiei Chartered Financial Analyst (CFA) România.

76 afișări
Imaginea articolului Reprezentant CFA România: BNR ar trebui să lase leul să se deprecieze pentru a susţine exporturile

Reprezentant CFA România: BNR ar trebui să lase leul să se deprecieze pentru a susţine exporturile (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Sper că cei din BNR vor fi inteligenţi să lase să se deprecieze leul pentru că altfel ne pierdem avantajul competititv. Este vorba de o depreciere competitivă ca suport pentru exporturi. Nu aş vrea să văd leul apreciat pentru că economia reală nu trebuie să plătească", a afirmat Mitroi, prezent la conferinţa "Analiza financiară şi managementul de portofoliu", organizat de Asociaţia Brokerilor.

El a adăugat că "administratorul" cursului de schimb va fi în continuare Banca Naţională a României (BNR), care trebuie să menţină un echilibru între lichiditate şi solvabilitate.

"O monedă uşor depreciată este un exportator de recesiune. Asta înseamnă să imporţi creşterea economică şi să dai altora din recesiunea ta", a spus Mitroi.

Secretarul CFA România a menţionat că ar fi preferat "oricând" o majorare a TVA, însă o astfel de mişcare a fost efectuată şi în Ungaria, dar nu a avut efectul dorit.

"Dacă ne uităm la unguri, care au luat aceste măsuri înaintea noastră, în continuare deficitul este mare şi forintul este depreciat", a afirmat Mitroi.

Cursul de referinţă anunţat marţi de BNR a atins nivelul maxim al ultimelor aproape şapte luni, de 4,2311 lei/euro, în creştere cu 1,31 bani faţă de rata de luni, de 4,2180 lei/euro.O paritate mai ridicată pentru euro a fost calculată de către banca centrală pe 16 decembrie 2009, când euro a fost cotat la 4,2459 lei/euro.

Totuşi, faţă de cotaţia de referinţă de la începutul anului, de 4,2265 lei/euro, moneda naţională a înregistrat o depreciere de numai 0,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici