Reprezentanţii statului nu s-au dus la întrunirea acţionarilor Nuclearelectrica, convocată pentru stabilirea salariilor şefilor de companie de până la 17.500 euro

AGA de la Nuclearelectrica convocată pentru stabilirea salariilor şefilor companiei, de până la 17.500 de euro pe lună, a fost amânată pentru joi deoarece reprezentanţii statului nu s-au prezentat la prima convocare, după ce premierul Ponta a anunţat plafonarea salariilor în companiile de stat.

295 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii statului nu s-au dus la întrunirea acţionarilor Nuclearelectrica, convocată pentru stabilirea salariilor şefilor de companie de până la 17.500 euro

Reprezentanţii statului nu s-au dus la AGA Nuclearelectrica, convocată pentru salarii de 17.500 euro

Întrunirea acţionarilor era programată pentru miercuri şi în absenţa cvorumului necesar, statul având controlul asupra a 90% din acţiuni, a fost mutată pentru joi. Dacă AGA nu se va întruni nici joi, subiectele vor putea fi discutate doar dacă va fi convocată o altă şedinţă.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că Guvernul va limita salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă, iar alte compensaţii vor fi acordate doar în baza performanţei, făcând referire la cazul Nuclearelectrica prezentat marţi de MEDIAFAX.

Surse din cadrul companiei au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX că directorii companiei Nuclearelctrica ar putea câştiga până la 210.000 euro pe an, în timp ce membrii Consiliului de Administraţie ar putea încasa 84.000 euro pe an, dacă AGA, controlată de stat, aprobă propunerea ca directorii executivi să primească indemnizaţii lunare de până la 76.800 lei.

Comitetul de nominalizare şi remunerare al companiei a propus ca directorii executivi din Nucleareletrica, inclusiv directorul general, să primească indemnizaţii lunare cuprinse între 62.400 lei (14.200 euro) şi 76.800 lei (17.500 euro).

În prezent, directorii executivi câştigă lunar 9.228 lei (2.100 euro), iar directorul general încasează 14.851 lei (3.400 euro).

În acelaşi timp, membrii Consiliului de Administraţie ar urma să încaseze o indemnizaţie lunară reprezentând 20% din salariul directorului general (între 2.840 euro şi 3.500 euro), la care se adaugă un bonus de performanţă propus la 12 indemnizaţii lunare. Astfel, câştigul anual pentru poziţia de membru al Consilul de Administraţie al Nuclearelectrica ar putea ajunge la 84.000 de euro.

Nuclearelectrica are patru directori, respectiv Daniela Lulache (director general), Elena Negulici (director economic), Ionel Bucur (directorul centralei nuclearelectrice din Cernavodă) şi Andrei Gheorghe (directorul Fabricii de combustibil nuclear din Piteşti), potrivit datelor companiei.

Lulache a fost numită director general la mijlocul lunii mai. Ea a condus Fondul Proprietatea până în luna decembrie 2009 şi a încasat în acel an indemnizaţii de conducere, bonus de performanţă şi compensaţii de 1,86 milioane lei (440.000 de euro).

Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica este format din Daniela Lulache, Ionel Bucur, Dragoş Paul Popescu, Alexandru Alexe, Carmen Radu, Dan Popescu şi Alexandru Săndulescu.

Cei şapte administratori au fost numiţi la sfârşitul lunii aprilie în baza legislaţiei privind guvernanţa corporativă, dar aproape toţi provin din sistemul de stat.

Cel mai mare salariu al directorului general dintr-o companie de stat din sectorul energetic este încasat de şeful Electrica Distribuţie Transilvania Nord, acesta primind lunar 18.000 de lei (4.100 euro), potrivit datelor prezentate de Guvern în luna aprilie.

În luna martie 2013, conform ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică, câştigul salarial mediu nominal brut pe economie a fost de 2.231 lei, cu 4,1% mai mare decât în luna februarie 2013, ca urmare a acordării de premii ocazionale, inclusiv premii trimestriale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte.

Raportat la sectoare de activitate, pentru producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, salariul mediu brut este de 3.949 lei, în timp ce în construcţii ajunge la 1.738 lei.

În domeniul extracţiei petrolului şi a gazelor naturale salariul mediu brut s-a ridicat la 4.948 lei, iar în cel al extracţiei cărbunelui s-a situat la 3.654 lei. În industria alimentară, salariul mediu brut a fost de 1.396 lei, iar în industria metalurgică a fost calculat la 2.679 lei.

În acelaşi timp, pentru sectorul transporturilor aeriene, salariul mediu brut ajunge la 5.406 lei, iar la telecomunicaţii se situează la 4.170 lei.

Nuclearelectrica este una dintre companiile de stat care pentru care există intenţia de listare la Bursă în acest an. Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitraşcu, a declarat săptămâna trecută că planul pentru listarea Nuclearelectrica va fi publicat în 15 iunie.

Compania este sub autoritatea Ministerului Economiei, statul deţinând 90,28% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea are 9,72%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici