Republica Moldova va primi un împrumut de 25 de milioane de dolari de la BERD pentru agricultură

Trans-Oil Group din Republica Moldova va primi un împrumut în valoare de 25 de milioane de dolari de la BERD pentru a-şi extinde terminalul de cereale în portul Giurgiuleşti pe Dunăre şi a achiziţiona şi moderniza depozitul de cereale în portul din Reni, pe teritoriul Ucrainei.

225 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova va primi un împrumut de 25 de milioane de dolari de la BERD pentru agricultură

Republica Moldova va primi un împrumut de 25 de milioane de dolari de la BERD pentru agricultură (Imagine: Mircea Gherase/Mediafax Foto)

Investiţiile BERD vor stimula agricultura în Moldova şi Ucraina, în condiţiile în care finanţarea din alte surse rămâne restrânsă şi limitează în mod serios capacitatea sectorului de a atinge potenţialul său maxim, se arată în comunicatul emis marţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

"Ne face plăcere să continuăm sprijinul acordat Trans-Oil Group, o companie importantă în domeniul comercializării mărfurilor din Moldova. Contribuim la crearea unei infrastructuri mai bune de comercializare a cerealelor din Moldova şi Ucraina, fapt care va aduce beneficii, de asemenea, fermierilor locali şi altor exportatori, va promova o mai mare integrare regională şi va consolida legăturile investiţionale între cele două ţări", a declarat Gilles Mettetal, directorul BERD pentru industria agroalimentară.

Grupul Trans-Oil este lider în exportul de cereale în Reăublica Moldova şi un important prelucrător de oleagionoase şi exportă către UE, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Compania cuprinde întregul lanţ valoric agricol, începând cu activitatea agricolă proprie, manipularea cerealelor, depozitarea şi comercializarea producţiei de făină de grâu, procesarea oleaginoaselor şi îmbutelierea uleiului din floarea soarelui.

Trans-Oil Group utilizează Giurgiuleşti, unicul port din Republica Moldova, ca terminal principal de cereale. Capacitatea terminalului de la Giurgiuleşti este utilizată la maximum în perioada de vârf, iar compania a început să închirieze un depozit de cereale la Reni, situat la doar 3 km distanţă, în Ucraina.

În prezent, Trans Oil Group intenţionează să cumpere terminalul Reni, care este deja bine integrat în operaţiunile sale, însă necesită modernizare pentru a accelera şi eficientiza fluxul de mărfuri. Acest terminat va contribui la creşterea volumului de cereale colectate în regiunea Bugeac din Ucraina, de-a lungul Mării Negre, între Dunăre şi Nistru.

Cu o infrastructură modernizată, până în 2017 compania va fi în măsură să colecteze de cinci ori mai multe cereale în Ucraina decât în prezent, potrivit BERD.

De asemenea, elevatoarele din Moldova vor fi disponibile pentru închiriere de către terţi pentru volume de 250.000 de tone sau mai mult.

BERD a acordat credite grupului Trans-Oil în 2004, 2009 şi 2013 pentru a finanţa achiziţii de ordin general sau a mărfurilor agricole, precum şi pentru a construi o uzină de procesare a seminţelor de floarea-soarelui la Ceadîr Lunga.

Banca este cel mai mare investitor instituţional în Moldova şi Ucraina. Până in prezent, Banca a acordat 1,9 miliarde euro pentru peste 100 de proiecte din sectoarele agroalimentare ale ambelor ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici