Restaurantele rămân închise la interior. Sectorul de HoReCa a pierdut 120.000 de angajaţi în pandemie

  • Restaurantele au rămas închise la interior.
  • În prezent HoReCa are circa 280.000 de angajaţi, de la 400.000 în 2019.
  • Cifra de afaceri din HoReCa a scăzut cu 80% în 2020.
1777 afișări
Imaginea articolului Restaurantele rămân închise la interior. Sectorul de HoReCa a pierdut 120.000 de angajaţi în pandemie

Restaurantele rămân închise la interior. Sectorul de HoReCa a pierdut 120.000 de angajaţi în pandemie

Chiar dacă Bucureştiul s-a mai relaxat şi restricţiile suplimentare pentru weekend au fost scoase, iar sălile de sport au fost redeschise, restaurantele rămân închise la interior.  Antreprenorii din HoReCa rămân astfel fără încă o gură de oxigen.

Radu Ionescu are un restaurant în Capitală şi ne-a explicat ce ar însemna pentru el sau pentru colegii de breaslă o relaxare care să le vizeze business-urile.

RADU IONESCU, propietar restaurant: Odată cu redeschiderea la interior, la capacitate redusă chiar şi de 30%, pentru orice business din HoReCa ar însemna foarte foarte mult, pentru că am putea să rulam marfa , am putea să plătim o parte din salarii, o parte din chirii, o parte dintre furnizori. Ar însemna o vestă de salvare.

Cel mai probabil, restaurantele îşi vor redeschide interioarele după ce rata de incidenţă va fi mai mică de 3 mia de locuitori, cel puţin asta a declarat prefectul capitalei Alin Stoica.

Pentru Radu Ionescu cel mai mult contează menţinerea unor decizii, şi mai puţin capacitatea la care ar trebui să-i funcţioneze localul.

RADU IONESCU, propietar restaurant: Tot ce contează este odată cu redeschiderea, să nu mai fie închise. Adică chiar dacă vorbim de o capacitate redusă 10, 20, 30%, orice procent se decide, să ramână totuşi deschise şi operaţionale, indiferent de incidenţă. Oaspeţii îşi doresc să rămână şi în interior, pentru că am avut o primăvară destul de friguroasă, destul de ploioasă.

Ca să supravieţuiască pandemiei, cele mai multe afaceri din HoReCa s-au bazat pe delivery, însă acest lucru nu le-a oferit întotdeauna suficient capital, astfel încât să fie acoperite toate cheltuielile.

Cifra de afaceri HorReCa: -80% în 2020

120.000 euro/an pierderea medie per unitate în 2020

Angajaţi HoReCa 2019: 400.000

Angajaţi HoReCa prezent: 280.000

SURSA: HORA şi FPTR

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici