Retragerile de capital din sectorul bancar ameninţă Europa de Est

Vechile probleme ies din nou la suprafaţă în Europa de Est, odată cu reapariţia posibilităţii ca băncile vest-europene să se retragă din regiune, riscuri care fac presiuni asupra monedelor locale, potrivit unei analize a The Wall Street Journal (WSJ).

59 afișări
Imaginea articolului Retragerile de capital din sectorul bancar ameninţă Europa de Est

Retragerile de capital din sectorul bancar ameninţă Europa de Est (Imagine: Mediafax Foto)

Forintul unguresc, coroana cehească şi zlotul polonez au scăzut puternic de la începutul acestei luni, în special în ultimele zile, după evenimentele neplăcute care au avut loc în sistemele financiare din Grecia şi Austria, ţări cu sectoare bancare cu largă expunere în regiune, notează ziarul american.

Scăderea euro contribuie parţial la aceste mişcări, presiunile din sectorul bancar nefiind singurul factor care determină deprecierea monedelor.

Riscurile bancare au revenit în atenţie după o perioadă lungă de optimism, care a înnăbuşit aceste probleme, scrie WSJ.

"Încă nu putem exclude posibilitatea unei retrageri abrupte de capital din regiune", a arătat analistul Deutsche Bank Gillian Edgeworth, într-o notă transmisă clienţilor.

Băncile din Grecia, care au devenit dependente de măsurile de lichiditate excepţională introduse de Banca Centrală Europeană (BCE), deţin cote de piaţă de 29% în Bulgaria, respectiv 16% în România şi Serbia, aminteşte Edgeworth.

În mod normal, situaţia nu ar ridica probleme, însă BCE începe deja să "strângă cureaua creditului", iar efectele crizei financiare au determinat agenţiile de rating să retrogradeze datoriile de stat ale Greciei.

"Nu putem exclude că retragerile de capital accelerează pe măsură ce BCE elimină treptat instrumentele speciale de lichiditate, în special dacă investiţiile străine în obligaţiuni de stat emise de Grecia vor încetini, determinând guvernul elen să apeleze la bănci pentru finanţare", anticipează analistul citat.

Pe de altă parte, Austria a naţionalizat luni a şasea bancă pe plan local, Hypo Group Alpe Adria, pentru a evita falimentul acesteia. Măsura luată de autorităţile de la Viena a subliniat vulnerabilităţile persistente din sistemul bancar austriac, determinate în mare măsură, potrivit analiştilor, de expunerea instituţiilor de credit din Austria pe pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est.

Expunerea băncilor austriece în Europa emergentă este echivalentă cu 70% din Produsul Intern Brut al Austriei, iar 16% din activele bancare din acestă ţară sunt expuse pe Europa de Est, cel mai ridicat nivel din zona euro.

Astfel, dificultăţile din sistemul bancar austriac ar putea afecta capacitatea băncilor de a investi în regiune. Apariţia unor condiţii mai dificile de creditare pare inevitabilă, cu efecte asupra perspectivelor de relansare economică din Europa de Est, potrivit unei analize a Capital Economics.

Euro s-a depreciat joi cu 1% faţă de dolar, cursul coborând la 1,4369 dolari/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici