Reuters: Hidroelectrica vrea să vândă acţiuni de 1 mld. euro în cadrul IPO-ului de la Bucureşti

Ziariştii de la Reuters scriu într-un articol publicat pe 6 iunie că oferta de listare a producătorului de energie electrică Hidroelectrica s-ar putea ridica la 1 miliard de euro, fiind una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale din Europa din acest an.

1233 afișări
Imaginea articolului Reuters: Hidroelectrica vrea să vândă acţiuni de 1 mld. euro în cadrul IPO-ului de la Bucureşti

Reuters: Hidroelectrica vrea să vândă acţiuni de 1 mld. euro în cadrul IPO-ului de la Bucureşti

Pentru această cifră Reuters citează o sursă apropiată tranzacţiei, conform ZF.

Compania susţinută de stat, care operează peste 180 de centrale hidroelectrice în România, a anunţat pe 6 iunie 2023 că intenţionează să listeze până la 20% din acţiunile sale la Bursa de Valori Bucureşti până luna viitoare.

Băncile de investiţii vor începe să primească ordine de cumpărare de acţiuni de la investitori după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară va aproba prospectul pentru vânzarea de acţiuni.

Oferta va include acţiunile existente deţinute de Fondul Proprietatea, un fond de investiţii administrat de Franklin Templeton. Fondul şi-a evaluat participaţia de 20% din Hidroelectrica la 2,2 miliarde de euro în luna aprilie 2023, ceea ce implică o valoare a capitalului propriu al companiei de peste 10 miliarde de euro.

Cu toate acestea, Fondul a afirmat anul trecut că s-ar putea să nu-şi poată vinde întreaga participaţie în cadrul unui IPO intern, după ce a renunţat la planurile de listare dublă a acţiunilor la Londra şi Bucureşti, notează Reuters.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, asigurând o treime din energia electrică. Diferite planuri ale statului de a lista compania există de mai bine de un deceniu.

Deşi guvernul român nu vinde acţiuni, oferta publică iniţială face parte dintr-un acord încheiat cu Uniunea Europeană pentru a asigura fonduri de redresare post-pandemică.

Planul Hidroelectrica vine într-un moment de linişte pentru ofertele publice iniţiale europene, după ce creşterea ratelor dobânzilor şi incertitudinea geopolitică aproape au paralizat piaţa anul trecut.

Consilierii în domeniul IPO speră ca cei care au luat iniţiativa timpurie, precum Hidroelectrica, să contribuie la pregătirea terenului pentru o redresare mai puternică a activităţii de listare în a doua jumătate a anului şi până în 2024.​

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici