Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 1,3 miliarde euro în luna februarie, la 31,6 miliarde euro

Rezervele valutare la BNR au scăzut în februarie cu 1,3 miliarde euro, de la 32,9 miliarde euro la 31,6 miliarde euro, pe fondul unor plăţi la datoria publică în sumă de 1,17 miliarde euro şi reducerii ratei rezervelor minime oblligatorii constituite de bănci în valută.

138 afișări
Imaginea articolului Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 1,3 miliarde euro în luna februarie, la 31,6 miliarde euro

Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 1,3 miliarde euro în luna februarie, la 31,6 miliarde euro (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Potrivit datelor publicate de BNR, în februarie au fost consemnate intrări de 2,37 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele.

Concomitent, au ieşit de la rezerva valutară 3,63 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezervele minime obligatorii în valute constituite de bănci la BNR au scăzut de la 20% la 18% din pasive.

"La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc în principal rambursări de capital şi dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional în valoare de 955 milioane echivalent euro", se arată într-un comunicat transmis de BNR.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,2 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2014 au fost de 34,86 miliarde euro, faţă de 35,98 miliarde la finele lunii ianuarie.

Plăţile scadente în luna martie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 490 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici