Riscul recesiunii ar putea forţa BCE să-şi schimbe direcţia, după lupta întârziată cu inflaţia

La numai câteva săptămâni înainte ca Banca Centrală Europeană să majoreze dobânzile pentru prima dată în peste un deceniu pentru a stăvili creşterea inflaţiei, econo­miştii avertizează că ameninţarea recesiunii ar putea-o forţa să-şi schimbe din nou direcţia, scrie Politico.

439 afișări
Imaginea articolului Riscul recesiunii ar putea forţa BCE să-şi schimbe direcţia, după lupta întârziată cu inflaţia

Riscul recesiunii ar putea forţa BCE să-şi schimbe direcţia, după lupta întârziată cu inflaţia

BCE a reacţionat prea lent la presiunile inflaţioniste, aflându-se într-o poziţie dificilă comparativ cu celelalte bănci centrale, arată Stefan Gerlach, economist la EFG Bank. Institute for International Finance, care a avertizat cu privire la o viitoare recesiune mondială, a făcut apel la BCE să renunţe la orice plan de înăsprire a politicii monetare de la începutul lunii iunie.

„BCE este pe deplin conştientă de riscurile în creştere, însă strategii acesteia par să fie încă departe de a considera recesiunea drept cel mai probabil scenariu,“ potrivit lui Holger Schmieding, economist la Berenberg.

În pofida norilor care se strâng la orizont, Gerlach avertizează că bancherii centrali „par aproape neafectaţi de acest risc“, fiind în continuare mult prea dornici să-şi recâştige reputaţia legată de combaterea inflaţiei.

Nimeni nu se aşteaptă ca BCE să aplece urechea la apelul IIF. Şi totuşi, economiştii şi investitorii încep să-şi restrângă aşteptările pentru ciclul de majorări de dobânzi.

„Dacă avem dreptate cu estimările privind o recesiune în zona euro, BCE va trebui să-şi revizuiască substanţial perspectivele din nou în decembrie“, arată Schmieding.

Şi Polonia a pornit târziu războiul împotriva inflaţiei. Opoziţia dă vina pe această ezitare şi pe politicile guvernului pentru accelerarea dramatică a scumpirilor în această ţară, potrivit Politico.

Banca centrală poloneză a majorat săptămâna trecută dobânzile sub aşteptări, cu o jumătate de punct procentual, încetinind ritmul scumpirii costurilor de finanţare într-un semn de îngrijorare în creştere că economia încetineşte, notează Bloomberg.

Strategii din Varşovia se află în faţa unei dileme în creştere în condiţiile în care economia poloneză începe să-şi piardă din suflu. Însă cu inflaţia la cel mai ridicat nivel dintr-un sfert de secol, aceştia sunt nevoiţi să susţină zlotul pentru diminuare presiunilor pe preţuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici