România a atras 750 milioane euro prin obligaţiuni plasate pe pieţele externe, la un randament de 5,15%

România a atras marţi 750 milioane de euro de pe pieţele externe prin redeschiderea emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu maturitatea în iunie 2018, titlurile având un randament de 5,15 %.

478 afișări
Imaginea articolului România a atras 750 milioane euro prin obligaţiuni plasate pe pieţele externe, la un randament de 5,15%

România a atras 750 milioane euro prin obligaţiuni plasate pe pieţele externe, la un randament de 5,15% (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Ministerul Finanţelor a redeschis marţi o emisiune de obligaţiuni pe pieţele externe, cu intenţia de a atrage cel puţin 500 de milioane de euro.

"A fost un real succes, am încheiat astăzi o emisiune de eurobonduri în urma căreia la Finanţe vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin această emisiune se va majora rezerva valutară. Obligaţiunile sunt pe 6 ani, cu o dobândă cuprinsă între 5,1% şi 5,15%", a declarat ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, la reuniunea anuală a ambasadorilor, citat de Ziarul Financiar.

Ministrul Finanţelor a afirmat că dobânda cerută de investitori pentru obligaţiunile emise de România este în scădere, în condiţiile în care în perioada similară a anului trecut, statul a reuşit să plaseze obligaţiuni de 1,5 miliarde de euro pe 5 ani cu o dobândă de 5,25%.

Ce​rerea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de România în această dimineaţă a fost ridicată, Ministerul Finanţelor reuşind să adune oferte de circa 2,5 miliarde de euro.

Finanţele au anunţat iniţial un randament indicativ de 5,25%, potrivit unor surse apropiate situaţiei, redus apoi la 5,1%.

Tranzacţia este intermediată de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan şi UniCredit.

Guvernul a aprobat sâmbătă emisiunea de obligaţiuni pe peţele externe, au precizat pentru MEDIFAX sursele citate.

Redeschiderea emisiunii a fost motivată de faptul că o nouă operaţiune pe pieţele externe ar presupune costuri mai mari.

România a vândut în luna iunie 2008 euroobligaţiuni pe termen de zece ani, prin care a atras fonduri de 750 de milioane de euro.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru a afirmat în urmă cu două săptămâni că instituţia vrea să vândă obligaţiuni denominate în euro pe pieţe externe în următoarele două luni şi că urmăreşte săptămânal situaţia internaţională pentu a determina momentul oportun.

Analiştii Erste/BCR considera, într-o analiză recentă, că noi stimuli monetari din partea Rezervei Federale a SUA şi Băncii Centrale Europene ar permite MFP să emită euroobligaţiuni în valoare de cel puţin 1 miliard de euro pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Ministerul Finanţelor a atras în acest an 39,86 miliarde lei piaţa locală, iar la această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici