România a avut în decembrie cea mai puternică creştere din UE a producţiei industriale

România se numără printre singurele patru state membre UE care au înregistrat în decembrie creşterea producţiei industriale, faţă de aceeaşi lună din 2008, şi conduce un top al evoluţiei indicatorului cu un avans de 6,9%, faţă de o scădere de 4,9% la nivelul Uniunii Europene, potrivit Eurostat.

26 afișări
Imaginea articolului România a avut în decembrie cea mai puternică creştere din UE a producţiei industriale

România a avut în decembrie cea mai puternică creştere din UE a producţiei industriale (Imagine: Ştefan Birlodeanu/Mediafax Foto)

În zona euro, producţia industrială a scăzut în decembrie 2009 cu 5% faţă de aceeaşi lună a anului anterior.

Singurele state membre UE care au înregistrat creşteri ale indicatorului în perioada analizată sunt România, Polonia (4,8%), Slovenia (2,7%) şi Olanda (1,1%), la polul opus situându-se Danemarca (-19,3%), Bulgaria (-12,1%), Estonia (-10,7%) şi Lituania (-8,3%).

Un număr de opt state membre nu au raportat încă datele.

În cazul evoluţiei lunare a producţiei industriale, în decembrie faţă de noiembrie, România se numără printre cele 12 state membre care au înregistrat scăderi.

Contracţia lunară de 0,5% a indicatorului plasează economia românească pe locul al zecelea în UE, la egalitate cu Suedia, faţă de scăderi de 1,9% la nivelul UE, respectiv 1,7% în zona euro.

Cele mai abrupte scăderi lunare au fost înregistrate de Danemarca (-5,2%), Irlanda şi Letonia (-4,2% fiecare), Polonia (-2,8%) şi Germania (-2,6%), iar cele mai puternice creşteri în Lituania (2,3%), Portugalia (0,7%), Marea Britanie (0,6%) şi Spania (0,5%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici