România a înregistrat a treia creştere din UE a comerţului retail în iulie

România a înregistrat în luna iulie a treia creştere din UE a comerţului retail faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după Luxemburg şi Estonia, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene.

124 afișări
Imaginea articolului România a înregistrat a treia creştere din UE a comerţului retail în iulie

România a înregistrat a treia creştere din UE a comerţului retail în iulie (Imagine: Shutterstock)

La nivelul Uniunii Europene, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar a scăzut cu 0,4% raportat la luna iunie a acestui an.

În zona euro, vânzările cu amănuntul au avansat cu 0,8% în bază anuală şi au coborât cu 0,4% faţă de iunie.

Datele Eurostat arată că, în luna august, cele mai puternice creşteri ale comerţului retail faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate în Luxemburg (14,1%), Bulgaria (9,2%) şi România (6,3%). La polul opus, au fost consemnate scăderi de 2,5% în Malta, 1,1% în Polonia şi de 1% în Belgia şi Austria.

Faţă de luna iunie, Portugalia (2,6%) şi Letonia (2,2%) au afişat cele mai puternice creşteri ale vânzărilor cu amănuntul, în timp ce Austria (-1,5%), Germania (-1,4%) şi Suedia (1,3%) au raportat cele mai abrupte scăderi.

Banca Centrală Europeană va anunţa în după-amiaza zilei de joi decizia de politică monetară, majoritatea economiştilor anticipând noi măsuri de susţinere a economiei din zona euro după ce majoritatea statelor au raportat un PIB în stagnare sau chiar scădere economică pentru cel de-al doilea trimestru.

În plus, inflaţia anuală din zona euro a încetinit în luna august la 0,3%, minimul ultimilor aproape cinci ani, cu mult sub ţinta asumată de BCE, alimentând estimările privind anunţarea unui nou pachet de măsuri după şedinţa de joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici