România a înregistrat în septembrie cel mai mare avans din UE al preţurilor producţiei industriale

România a înregistrat în septembrie cea mai mare creştere din Uniunea Europeană a preţurilor producţiei industriale, de 0,4%, comparativ cu luna similară a anului trecut, în condiţiile în care indicatorul a urcat doar în trei state, iar la nivel comunitar a scăzut cu 1,6%, potrivit datelor Eurostat.

136 afișări
Imaginea articolului România a înregistrat în septembrie cel mai mare avans din UE al preţurilor producţiei industriale

România a înregistrat în septembrie cel mai mare avans din UE al preţurilor producţiei industriale (Imagine: Shutterstock)

Celalte două ţări care au raportat creşteri anuale ale preţurilor producţiei industriale în septembrie au fost Letonia, cu o creştere de 0,2%, şi Grecia, care a înregistrat un avans de 0,1%.

Scăderea preţurilor la nivelul UE a fost înregistrată pe fondul unui declin de 5,4% în sectorul energetic, precum şi a preţurilor mai mici cu 0,6%, respectiv 0,4% pentru bunurile de consum şi cele intermediare, notează Eurostat.

Raportat la august, 15 din cele 27 de state UE care au raportat datele pentru septembrie au înregistrat creşteri ale preţurilor producţiei industriale, 8 state au anunţat scăderi, în timp ce preţurile din celelalte 4 state au stagnat.

Preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă din România au scăzut cu 0,1% în septembrie faţă de luna anterioară. La nivelul UE, indicatorul a avansat cu 0,1%.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Estonia (+1,1%), Danemarca, Spania, Franţa şi Olanda (toate +0,5%), iar cele mai accentuate scăderi au fost observate în Marea Britanie (-0,4%), Cehia (-0,3%), Lituania, Polonia şi Portugalia (toate -0,2%).

Institutul Naţional de Statistică a anunţat marţi că preţurile producţiei industriale au scăzut în septembrie pe piaţa internă cu 0,2% comparativ cu august şi au avansat cu 0,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici