România anunţă necesarul de finanţare în 2021. Cum se împart banii din împrumuturi

  • Finanţele au anunţat că necesarul de finanţare în 2021 este de 131 de miliarde de lei
  • Deficitul bugetar pentru 2021 este de aproximativ 80 de miliarde de lei
  • Datoria publică a ajuns la 503,6 miliarde de lei, adică 47,8 % din PIB, în ianuarie 2021
391 afișări
Imaginea articolului România anunţă necesarul de finanţare în 2021. Cum se împart banii din împrumuturi
Guvernul a prezentat bugetul pe 2021, iar acum prezintă şi planul de împrumut. Estimările arată că anul acesta ne vom împrumuta cu 131 de miliarde de lei: 52% de pe piaţa externă şi 48% de pe piaţa internă. Banii vor merge în două direcţii: 80 de miliarde de lei vor acoperi deficitul bugetar estimat, iar cu 51 de miliarde de lei rostogolim datoria veche.
 
Analistul Laurian Lungu explică de ce este necesar acest împrumut şi de ce depinde: „Este un împrumut necesar. Practic, este un proces care merge înainte, acum totul depinde de strategia pe care finanţele o vor adopta în a face rost de aceşti bani de pe piaţă.”
 
„Contează mult în ce valută se va împrumuta statul, tot aşa de mult contează pe ce maturităţi o va face şi, bineînţeles, cine îi va finanţa. Pe partea de deficit bugetar există încă o incertitudine, adică sigur ţinta pe acest an este de -7,1% din PIB, dar ea poate să fie mai mică sau mai mare la finele anului şi în funcţie de acest lucru va fi nevoie să ne împrumutăm mai mult sau mai puţin”, adaugă Laurian Lungu.

Deficit bugetar (Sursa: Ziarul Financiar)

  • 9,79% din PIBdeficit bugetar 2020 (101,92 mld. lei)
  • 7,16% din PIB estimare deficit bugetar 2021 ( 80 mld. lei)

Împrumuturi (Sursa: Ziarul Financiar)

  • 150 mld. lei în 2020
  • 131 mld. lei estimare în 2021

Cum se împart banii (Sursa: Ziarul Financiar)

  • 80 mld. lei pentru deficitul bugetar 
  • 51 mld. lei pentru rostogolirea datoriei vechi

Datorie publică (Sursa: Ziarul Financiar) 

  • 503,6 mld. lei în ianuarie 2021
  • 47,8% din PIB

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici