România are în acest an cea mai severă scădere economică din Europa emergentă

România va înregistra în acest an cea mai severă scădere economică din Europa emergentă, de 1,9%, şi va avea anul viitor cea mai slabă creştere a PIB, de numai 1,5%, estimează experţii FMI, cifre completate de una dintre cele mai ridicate rate ale inflaţiei, dar un şomaj relativ redus.

35 afișări
Imaginea articolului România are în acest an cea mai severă scădere economică din Europa emergentă

România are în acest an cea mai severă scădere economică din Europa emergentă (Imagine: Mediafax Foto)

Conform Prognozei Economice Globale prezentată miercuri de Fondul Monetar Internaţional (FMI), Produsul Intern Brut (PIB) al României scade în acest an cu 1,9% faţă de 2009, dar urmează să avanseze anul viitor cu 1,5%, estimarea din urmă fiind relativ optimistă dacă se ţine cont de părerea unor analişti şi economişti, care văd recesiune şi în 2011.

La nivelul Europei Emergente, FMI anticipează o creştere economică de 3,7% în acest an, urmată în 2011 de un avans aproape la fel de puternic, de 3,1%. Turcia şi Polonia conduc evident plutonul, cu 7,8%, respectiv 3,4% în 2010 şi 3,6%, respectiv 3,7% în 2011.

Ungaria (0,6% în 2010, 2% în 2011), Bulgaria (0%, 2%), Lituania (1,3%, 3,1%) şi Estonia (1,8%, 3,5%) par de asemenea să fie cazuri fericite, în timp ce Croaţia şi Letonia se alătură României în clubul ţărilor cu recesiune în 2010 şi creştere economică modestă anul viitor.

România este în frunte şi la inflaţia medie anuală, anticipată de FMI la 5,9% anul acesta şi 5,2% în 2011, cifre depăşite numai de Turcia - 8,7%, respectiv 5,7%.

Media regională a inflaţiei anuale este totuşi mai apropiată de nivelul din România decât în cazul evoluţiei PIB-ului, indicatorul Europei emergente fiind de 5,2% pentru anul acesta şi 4,1% pentru 2011.

Topul se răstoarnă însă în ceea ce priveşte şomajul, România având cele mai scăzute rate de neocupare a forţei de muncă din regiune în cei doi ani analizaţi, conform prognozelor FMI.

Astfel, în timp ce rata şomajului ajunge în ţările baltice aproape de 20%, iar în Ungaria şi Turcia depăşeşte 10%, România este bine văzută de Fond, cu numai 7,2% în 2010, respectiv 7,1% anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici