România avea, înainte de majorarea TVA, printre cele mai scăzute taxe pe consum din UE

Taxa pe valoare adăugată de 19% percepută până acum a fost printre cele mai scăzute din UE, iar nivelul de 24% va fi printre cele mai ridicate, în timp ce impozitarea veniturilor personale şi a profiturilor companiilor este mai redusă în multe dintre statele membre.

19 afișări
Imaginea articolului România avea, înainte de majorarea TVA, printre cele mai scăzute taxe pe consum din UE

România avea, înainte de majorarea TVA, printre cele mai scăzute taxe pe consum din UE (Imagine: Mediafax Foto)

TVA-ul din România este al 19-lea ca mărime din UE, similar cu taxele pe consum din Germania, Olanda şi Slovacia, un nivel mai redus fiind înregistrat în Spania (18%), Malta (18%), Marea Britanie (17,5%), Cipru (15%) şi Luxemburg (15%), potrivit datelor prezentate luni de Eurostat,

Danemarca, Ungaria şi Suedia au cele mai mari taxe pe valoare adăugată, de 25%.

Astfel, odată cu creşterea TVA de la 19% la 24% România va deveni cel de-al patrulea stat membru într-un clasament UE după taxa pe valoare adăugată.

În privinţa taxării veniturilor persoanelor fizice şi companiilor, cota unică de 16% plasează România tot printre statele UE cu cele mai mici impozite, însă raportul Eurostat se referă în acest caz la taxa aplicată contribuabililor cu cele mai mari venituri. Astfel, comparaţia între ţări pierde din relevanţă, din moment ce numeroase guverne din UE impozitează progresiv veniturile.

Cele mai scăzute taxe sunt aplicate în Bulgaria, de 10% asupra venitului personal şi profitului companiilor. Cehia percepe 15% din venitul personal, respectiv 19% din profiturile companiilor, în timp ce în Slovacia este în vigoare o cotă unică de 19%.

Dintre ţările cu impozit progresiv se remarcă Suedia, care ia maximum 56,4% din venitul personal şi 26,3% din profiturile companiilor, dar şi Belgia (53,7%, 34%) sau Danemarca (51,5%, 25%). În Ungaria, impozitul progresiv taie 40,6% din veniturile celor mai bogaţi rezidenţi, în timp ce companiile trebuie să verse la stat 20,6% din profit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici