România, Azerbaidjan şi Georgia înfiinţează o companie pentru tranzitul gazelor către Europa

România, Azerbaidjan şi Georgia au încheiat un acord, miercuri, la Tbilisi, privind înfiinţarea unei companii mixte care va tranzita gaze azere către Europa, prin intermediul Georgiei, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

78 afișări
Imaginea articolului România, Azerbaidjan şi Georgia înfiinţează o companie pentru tranzitul gazelor către Europa

România, Azerbaidjan şi Georgia înfiinţează o companie pentru tranzitul gazelor către Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Compania va înfiinţată la Bucureşti şi va avea ca acţionari companiile Romgaz Mediaş, SOCAR (Azerbaidjan) şi GOGC (Georgia).

Proiectul prevede construcţia unui terminal de lichefiere a gazelor pe litoralul Mării Negre şi transportul maritim al acestora în România, care va construi o unitate de regazeificare.

Înfiinţarea companiei va avea loc în decurs de 30 de zile, potrivit acordului semnat de ministrul Economiei, Adriean Videanu, ministrul azer al Industriei şi Energiei, Natik Aliev, şi ministrul georgian al Energiei, Alexandr Ketaguri.

"Având în vedere că România a finalizat interconexiunea cu Ungaria, iar anul viitor va fi finalizata şi cea cu Bulgaria, sistemul naţional de transport va putea asigura transportul de resurse energetice din zona Mării Caspice către UE şi piaţa internă", a declarat Videanu în comunicat.

În luna aprilie, cele trei părţi au semnat la Bucureşti un memorandum de cooperare în domeniul transportului gazelor naturale lichefiate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici