România colectează cele mai scăzute venituri fiscale din UE, de 28% din PIB

Veniturile din taxe colectate la bugetul de stat în România sunt cele mai scăzute din Uniunea Europeană ca procent din PIB, reprezentând 28% din producţia internă în 2008, în timp ce media UE se apropie de 40%, potrivit unui raport al Eurostat.

668 afișări
Imaginea articolului România colectează cele mai scăzute venituri fiscale din UE, de 28% din PIB

România colectează cele mai scăzute venituri fiscale din UE, de 28% din PIB (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Veniturile din taxe reprezintă 39,3% din PIB în UE, respectiv 39,7% din PIB în zona euro.

Deşi România nu are cele mai reduse rate implicite de taxare, veniturile colectate din taxe sunt cele mai mici din UE ca procent din PIB.

Astfel, România avea în 2008, anul la care se raportează studiul Eurostat, o rată implicită de taxare de 29,5% asupra muncii (34,2% media UE), respectiv 17,7% asupra consumului (21,5% în UE), niveluri mai mici fiind înregistrate în mai multe state membre, care au reuşit însă să strângă mai multe venituri fiscale la buget.

Marea Britanie, care practică o rată impicită de taxare de 26,1% pe muncă şi 17,6% pe consum, a adunat venituri din taxe reprezentând 37,3% din PIB. În situaţii similare cu Marea Britanie prin comparaţie cu România (taxe mai mici, dar venituri mai mari ca procent din PIB) se găsesc şi Letonia sau Malta.

Danemarca şi Suedia colectează cele mai mari venituri fiscale raportat la PIB, de 48,2%, respectiv 47,1% din producţia internă, cu rate de taxare mai ridicate.

Veniturile din taxe colectate în Bulgaria sunt echivalente cu 33,3% din PIB-ul ţării, nivelul plasându-se la 36,1% în Cehia, 40,4% în Ungaria sau 34,3% în Polonia. Guvernul din Grecia a colectat în 2008 taxe reprezentând 32,6% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici