România este la periferia UE după numărul de IMM-uri la mia de locuitori

IMM-urile, sectorul care ar fi trebuit să aducă oxigen în economie, sunt o prioritate doar în declaraţiile politicienilor. În cifre, România este pe locul 26 în UE după numărul de IMM-uri la mia de locuitori.

325 afișări
Imaginea articolului România este la periferia UE după numărul de IMM-uri la mia de locuitori

România este la periferia UE după numărul de IMM-uri la mia de locuitori (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Cu 24 de IMM-uri la o mie de locuitori, la jumătate faţă de media UE, Ro­mâ­nia rămâne pri­zo­niera compa­ni­ilor mari, firme de stat „anchilo­zate“ şi greu de restruc­tu­rat, a multinaţionalelor care aduc în eco­nomie 150 mld. euro anual (60% din cifra de afaceri totală a businessului din ţară) şi a deciziilor luate în afara ţării, deşi antrepre­no­riatul a fost o pri­oritate pentru toa­te guvernele, însă doar la nivel declarativ.

De şase ani, economia locală se zbate să treacă de 500.000 de IMM-uri, fără succes până în prezent, iar ţin­ta asumată de guvernul Ponta, de 670.000 de companii până în 2020, rămâne un obiectiv ambiţios, fără vreun plan concret de realizare.

Cu bugete totale de 5 mil. euro anual, cum are programul SRL-D, nu poţi crea şi susţine o clasă de antre­prenori şi aşa sugrumată de impozite, ta­xe şi schimbări legislative de la o lună la alta. „E praf în ochi“, spune un tânăr antreprenor despre finanţarea maximă de 10.000 de euro de care poate bene­ficia un debutant în afaceri în România.

Citeşte mai multe despre IMM-urile din România pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici